Orgonakoncert naptár (orgonakoncertek, orgonahangverseny országszerte, hírek a magyar orgonaéletről)
Főmenü

Hírek  (archiv)
Koncertbeszámolók, interjúk

 

Hírek

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

Felújított Angster orgona Kisharsányban

  2012.07.05. 11:54

Kisharsány 560 lakosú község Siklóstól 16 km-re keletre, a Villányi-hegység középső részén. A történelmi borvidéken kialakított "Borút" tagjaként ismert. A műemlék református templom Angster-orgonáját nemrégiben sikerült felújítani, így az augusztusi villányi Ördögkatlan Fesztiválon ez a kisharsányi templom két orgonakoncert helyszíneként is szolgál majd: az orgonaavató koncerten, augusztus 2-án 13 órakor Pálúr Jánost, augusztus 4-én 13 órakor pedig Dinyés Somát és tanítványait hallhatja a fesztivál közönsége.

Video az orgonáról:

V. Egyházzenei Fesztivál Pécsett

  2012.06.15. 11:26

 

Idén június 24. és július 1. között kerül megrendezésre az V. Egyházzenei Fesztivál Pécsett, melynek keretében számos orgonakoncertet is hallhatnak Orgonaszó címmel.
 
Az orgonakoncertekre minden nap azonos időpontokban kerül sor 11.30-kor a Belvárosi Templomban (Dzásmi), 12.30-kor a Zsinagógában, 13.30-kor a Lyceum templomban, 15.00 órkor a Zsolnay Mauzóleumban, 17 órakor a Bazilikában.
 
A jegyár 500.- Ft, mely akár különböző napokon is, 5 Orgonaszó hangverseny belépésére jogosít.
 
Az Orgonaszó koncertekkel és a Fesztivállal kapcsolatban bővebb információkat a Filharmónia Dél-Dunántúli Kft. oldalain olvashatnak.

Pálúr János és Kertesi Ingrid közös játékában gyönyörködhetünk - interjú az orgonaművésszel

  2012.06.13. 13:58

 

Szinte fel sem lehet sorolni, hány országban adott koncertet és mennyi díjjal büszkélkedhet Pálúr János, a ’80-as évek végén feltűnt orgonaművész-generáció nagy egyénisége. Kertesi Ingrid énekművésszel közös koncertjüket hallhatják az érdeklődők a békési református templomban, Magyarország legrégebbi mechanikus orgonáján 2012. június 28-án 19:00 órától.
 
Mikor került kapcsolatba a zenéléssel és miért pont az orgonát választotta hangszerének?
 
- Emlékszem 4-5 éves korom zongora próbálgatásaira és egészen élesen él bennem az, hogy a zongorát is az orgona modellezésére használtam. Letartott pedál mellett úgy hallgattam a megszólaló hangokat, mintha egy katedrálisban lennék. A templomból kiszűrődő orgonahang és a gyülekezeti éneklés kísérete mindig felvillanyozott. Utólag is látom, hogy az orgona szeretete egy velem született ajándék és lehetőség.
 
Az interjú folytatását a bekesikultura.hu oldalán ide kattintva olvashatják.

Ökumenikus orgonakurzusok

  2012.06.13. 13:48

 

A Magyar Egyházzenei Társaság, az Evangélikus Kántorképző Intézet és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszéke 2012. augusztus 21. és 24. között ökumenikus orgonakurzusokat szervez kántorok és orgonisták számára. Augusztus 21–25-ig megrendezik a gyakorló evangélikus kántorok szokásos továbbképző tanfolyamát is.
 
A kurzusok részleteiről és a jelentkezési lehetőségekről a Magyar Egyházzenei Társaság honlapján ide kattintva tájékozódhatnak az érdeklődők.

23. Budapesti Bach-hét

  2012.06.01. 11:00

 

Június 4-én veszi kezdetét a Pesti Evangélikus Egyház, a Deák téri Egyházközség és a Magyar Bach Társaság szervezésében a 23. Budapesti Bach-hét.
 
A Bach-hét művészeti vezetője Dr. Kamp Salamon Liszt Ferenc-díjas karnagy, országos egyházzenei igazgató.
 
Az idei Bach-hét keretében két orgonaestre kerül sor, június 7-én csütörtökön Balatoni Sándor, 8-án pénteken pedig Kováts Péter orgonaművészek adnak hangversenyt 19 órai kezdettel.
 
A Bach-hét teljes műsorát ide kattintva tekinthetik meg.

CANTOR REGIS HUNGARIAE - nemzetközi egyházzenei és régizenei kurzus

  2012.06.01. 10:52

 

Nemzetközi egyházzenei és régizenei kurzust tartanak Pomázon a Magyar Kóruskastélyban 2012. júius 1. és 7. között. Az ötnapos szakmai program keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a középkori esztergomi rítus zsolozsma-anyagával, valamint a 15-16. századi reneszánsz polifónia énekes és hangszeres repertoárjával, előadói gyakorlatával.
Nemzetközileg elismert magyar szakemberek irányításával vehetnek részt egyéni- és kiscsoportos foglalkozásokon, előadásokon. Bekapcsolódhatnak a kóruséneklésbe, és részesei lehetnek a gyakorlatban is bemutatásra kerülő liturgikus alkalmaknak, hangversenyeknek.
Várják a régizene iránt érdeklődő, egyházzenei gyakorlatba bekapcsolódni vágyó résztvevők jelentkezését. A kurzuson a gyakorló zenészek, egyházzenészek és pedagógusok egyaránt megtalálják az új ismeret- és tapasztalatszerzés lehetőségét, ezért különösen hasznosnak gondoljuk mindenki számára, aki szeretné tudását szélesíteni, vagy eddigi ismereteit a gyakorlatban kipróbálni, elmélyíteni.
A hangképzés, gregorián repertoár, liturgikus gyakorlat, reneszánsz polifónia és előadói gyakorlat, valamint a liturgikus orgonajáték négy modulban kerül elő a kurzus foglalkozásain.
A kurzus előadásainak szakmai anyagáról és a kottákról a szervezők gondoskodnak.
Négyfős, vagy nagyobb létszámú énekegyüttesek jelentkezése esetén kedvezményeket, valamint fellépési lehetőséget biztosítanak.
Pedagógusok számára a meghirdetett kurzus 40 órás, nem akkreditált továbbképzésként elszámolható.
 
FOGLALKOZÁSOK (a heti program táblázata szerinti beosztásban):
Magánének, hangképzés – Andrejszki Judit
Gregorián, liturgikus gyakorlat – Mizsei Zoltán
Reneszánsz polifónia, előadói gyakorlat – Kalmanovits Zoltán
Orgona és continuo – Kecskés Mónika
Szakmai előadások
Énekelt zsolozsmák
Hangversenyek

 

Szombat esti koncertek a zamárdi francia-barokk orgonán

  2012.05.24. 10:29

A 2010. júniusában felavatott orgona ezen a nyáron is megszólal koncerteken. Az orgonáról, építésének történetéről oldalunkon korábban megjelentetett cikket ide kattintva olvashatják.

A 2012. évi tervezett program:
június 23. Ella István (orgona) és Bodonyi Katalin (ének)
június 30. Mali Katalin (orgona)
július 7. Marosvári Péter (orgona)
július 14. Asztalos Bence (ének) és Almásy László Attila (orgona)
július 21. Kováts Péter (orgona)
július 28. Dudás Ferenc (orgona)
augusztus 4. Douglas Cleveland, USA (orgona)
augusztus 11. Ruppert István (orgona)
augusztus 18. Pálúr János (orgona)
augusztus 25. Fassang László (orgona) és Rohmann Ditta (cselló)

Orgona tanszakot indít a pápai Bartók Béla Zeneiskola

  2012.05.21. 16:15
2012. szeptemberétől – kísérleti jelleggel – orgonatanszak indul a pápai Bartók Béla Zeneiskolában. Az orgonaórákat Varga Zoltán  fogja tartani. 
 
Az orgonatanuláshoz megfelelő zongora-előképzettség szükséges, ezért a tanszakra elsősorban olyan növendékek jelentkezését várják, akik legalább 5 éve zongoráznak, vagy tudásuk megfelel a zeneiskola 5. évfolyamán elvárható követelményeknek. 
 
Érdeklődni személyesen Varga Zoltánnál lehet. 
 
Beiratkozás május 21., 22., 23-án a Zeneiskolában.
 
Forrás: http://www.bartokzi-papa.hu

Orgonaestek a Rózsafüzér Királynéja templomban

  2012.05.19. 08:39
 
Elek Péternek, az orgonakoncert-sorozat szervezőjének írását idézzük:
 
"A Rózsafüzér Királynéja templom újjászülető orgonáján immár harmadik alkalommal rendezünk hangversenyeket. A templomot ‒ amelynek alapkövét éppen száz évvel ezelőtt, 1912. májusában helyezték el ‒ tervezője, Hofhauser Antal úgy álmodta meg, hogy 4000 ember befogadására legyen alkalmas. Ennek köszönhető az épület egyedülálló akusztikája. Az 1997-es tűzvész után orgonánkat is ehhez a térhez álmodták építői ‒ olyan hangszert képzeltek el, amelynek hangja épp úgy alkalmas a schola énekének kíséretére, mint arra, hogy betöltse a zsúfolásig megtelt templomot. Az elmúlt évek orgonaáhítatai során meggyőződhettünk arról, hogy célkitűzéseik sikerrel jártak: a hangversenyek különleges élményt nyújtottak a közönség és a fellépő művészek számára egyaránt.
Ennek is köszönhető, hogy számos orgonaművész ismét elfogadta meghívásunkat: Bednarik Anasztázia, Kecskés Mónika, Deák László és Alan Sutton visszatérő vendégeink; Kováts Péter és az orgonaáhítatok sorozatát megnyitó Horváth Márton Levente is örömmel mondtak igent a felkérésünkre.

Debrecen hangszerei - újabb világhírű orgonaművész a Szent Annában

  2012.05.09. 11:47
 
Nemcsak az orgonahangzás szerelmesei, hanem a különleges színek és hangulatok kedvelői is örülhetnek, hiszen áprilistól októberig hiánypótló koncertsorozatot hallhatnak a Szent Anna Székesegyház és a Debreceni Nagytemplom szakrális terében. A minden hónapban más hangszert fókuszba állító koncertek állandó résztvevője a két templom nagyszerű orgonája, melyeken a szakma elismert művészei, nemegyszer nemzetközi hírű orgonisták játszanak majd.
 
 
A cikk folytatását a Kodály Filharmónia oldalán ide kattintva olvashatják.

Csábi orgonaestek

  2012.05.03. 14:13
 
A Csábi Szeder Fábián Dalegylet 2012-ben is folytatja kezdeményezését és megrendezi a rendhagyó Csábi ORGONAest második évadát, ahol egy órás koncert keretében egy elismert orgonaművész mutatja be repertoárját, mely korokon és műfajokon átívelve ismerteti meg a hallgatókat a hangszerek királynőjeként is emlegetett zeneszerszámmal. Bár a koncerten az orgona játssza a főszerepet, ugyanakkor a meghívott előadóművész énekes szólistákkal, illetve az énekkarral együtt is előad műveket. A felcsendülő darabokhoz rövid kommentárok is elhangzanak majd, melyek segítik a művek megértését, illetve érdekesebbé teszik a darabok követését felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.
 
Idén először május 13-án, a Bach- és Liszt-díjas Elekes Zsuzsa orgonaművész szólaltatja meg a római katolikus templom orgonáját.
 
A koncertekre mindenkit nagy szeretettel várnak!
 
Bővebb információk a www.dalegylet.com oldalon találhatóak. 

Angster József (1917-2012) búcsúztatója

  2012.04.23. 11:22

 

2012. március 14-én elhunyt a nagy múltú és jelentőségű Angster-cég utolsó orgonaépítője, az Angster  József és Fia orgona- és harmóniumgyár utolsó vezetője, Angster József (sz. 1917. január 2.). Búcsúztatója Pécsett a Belvárosi templomban ("Dzsámiban") lesz 2012. április 27. pénteken 11 órakor, amelyen Hajdók Judit és Baróti István közreműködik. A gyászmisén és az azt követő orgonameditáción 28-án, szombaton 10.00 órakor a pécsi Székesegyházban Hajdók Judit és Szamosi Szabolcs orgonál.

 
Angster József életrajza:
1917. január 2-án született Pécsett. Szülei Angster Emil és Bőhm Józsa; felesége Zádor Judit (1930-2011); gyermekei: József, Judit, Erzsébet és Márta.
 
Tanulmányai:
- 1935-1940: Budapesti Műszaki Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Villamossági tagozat (a Szent Imre kollégium tagja)
- 1927-1935: Ciszterci Rend pécsi Nagy Lajos reálgimnázium
- 1923-1927: Püspöki Tanítóképző Gyakorló Elemi Iskola, Pécs
 
Szakmai tevékenységei:
Zeneiskolában zongorázni, majd orgonálni tanult. A felsőbb osztályokban a gimnázium orgonistája volt. Szüleivel egyetértve az volt a célja, hogy később jó felkészültséggel tudja átvenni unokatestvérével együtt a nagyapja (id. Angster József, 1834-1918) által 1867-ben alapított orgonagyár vezetését. Ugyanezen okból érettségi után beiratkozott a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karának villamos tagoza¬tára, ahol 1940-ben diplomát szerzett. Az orgonaépítési ismereteket már gimnazista korától kezdte átadni édesapja, Angster Emil. Műegyetemi éveiben a nyári szünetek jelentős részét apja mellett töltötte, így részt vett mind a tervezés és irányítás részfeladataiban, mind a gyakorlati munkában. Apja bevezette a legfontosabb (főleg német) szakirodalomba, és orgonaterveket is készítettek együtt. Később, már diplomával, megszerezte az orgonaépítő mesterlevelet is. 

Vasárnapi orgonakoncertek a Felsővízivárosi Szent Anna templomban

  2012.04.19. 10:35
 
A Budapest Felsővízivárosi Szent Anna templom a tavalyi évhez hasonlóan a 2012-es évben  ismét útjára indítja vasárnapi orgonakoncert-sorozatát. A magyarországon úttörőnek számító kezdeményezés elsőként 2011-ben kívánt bemutatkozási lehetőséget adni a fiatal művészeknek, szervezett sorozat keretében.
 
A nagy sikerre való tekintettel, most újból májustól szeptemberig hétről-hétre minden vasárnap 5 órakor új fiatal tehetség mutatkozik be,  aki hazánk konzervatóriumának vagy zenei felsőoktatási intézményének hallgatója. A hangversenyekre a belépés díjtalan.
 
A sorozat alapítója: Balasi Barnabás, fővédnöke: Kárpáti József  - orgonaművészek, a Szent Anna templom orgonistái.
 
Forrás: www.szentannazene.hu

Orgonaavatás Egerben

  2012.04.18. 17:19

 

Az egri Eszterházy Károly Főiskola Ének-Zene Tanszéke zenetermi orgonájának tervezésében Mészáros Károly, Békés Balázs orgonaépítő mesterek; Ferencz József tanár, orgonaszakértő és Réz Lóránt orgonaművész vett részt a „Liszt Év”-ben, 2011-ben.

Az orgona korpusza és hat sípsora eredeti. A hangszer csúszkaláda rendszerben, mechanikus billentyű-traktúrával, elektromos regiszter-traktúrával épült. 2 manuál + pedál, 12 regiszter, 58 + 30 hang.  Hangterjedelem: manuál C-a’’’ 58 hang, pedál C-f’ 30 hang. A sípok száma 698, a setzer-kombináció 2000 soros, a II. manuál redőnyszekrényben.

Az eredeti pneumatikus rendszerű, kétmanuálos, 12 változatú hangszert (op.1071) az ANGSTER JÓZSEF és FIA pécsi orgonagyár 1930-ban építette, tervezője Szalay Lajos orgonaművész, főszékesegyházi főzeneigazgató volt. Elektromos traktúrára átépítette, nyolc regiszterrel bővítette, az Angster klaviatúra felhasználásával új elektromos, kétmanuálos játékasztalt készített a budapesti Művészi Kézműves Vállalat Orgonaüzeme 1966. évben. Az átépítés tervezői: Kelemen Imre, Rezessy László és Ocskay György. Az akkori orgona 20 változatú, az I. manuál és pedál elektro-pneumatikus tasniládás, a II. manuál kúpláda-rendszerű, a sípsorok száma 26, a sípok száma 1294 volt.

Az orgonáról további képeket a BKM Orgonaüzem Kft. honlapján ide kattintva tekinthetnek meg.

Az Esterházy Pál Zeneterem orgonaavató programja 2012. április 24-25-én:

Egy élet a szent zene szolgálatában

  2012.04.16. 10:29

 

A nemzetközi hírnevű Leányfalusi Vilmos orgonaművész-karnagy hétfőn ünnepli 75. születésnapját. Életútját mindvégig a hit és az egyház iránti elkötelezettség, valamint a zene szeretete hatotta át.

 
A cikk folytatását a Baon.hu oldalán ide kattintva olvashatják.

Száz éve született Sulyok Imre zeneszerző, orgonaművész

  2012.04.12. 20:56

 

Sulyok Imréről írott összeállítást az evangelikus.hu oldalain ide kattintva olvashatják.

Gergely Ferenc emléknap a Pesti Ferences templom Szent Ferenc termében

  2012.04.11. 14:06
 
2012. április 21-én (szombat) 15 és 21 óra között ismét megrendezésre kerül a Gergely Ferenc emléknap. A kezdeményezés 2009-ben indult azzal a céllal, hogy Feri bácsi szellemi örökségének emléket állítva évről-évre találkozhassanak a magyarországi orgonisták, orgonatanárok, orgonaépítők, egyházzenészek, lelkészek, orgonabarátok és mindenki, aki hivatása, vagy érdeklődése folytán a magyar egyházzene- és orgonakultúra iránt elkötelezett. 
Szakmai előadások, beszélgetések, Feri bácsiról való megemlékezés után ökumenikus vesperással zárul a program.
A vesperáson a hagyomány szerint többen is az orgonához ülnek: a Feri bácsi osztályában legrégebben diplomázott orgonaművész, a Zeneakadémia legfiatalabb orgonista hallgatója, valamint Feri bácsi utódai a Pesti Ferences templomból és a Zeneakadémiáról.
Az idei emléknap főtémája: művészi- és liturgikus zene párbeszéde.
Szolgálat, művészet, amatőrizmus, művészkedés...
Elfér-e egy emberben egyszerre a művész és a szolgáló egyházzenész?
Elfér-e az egyházban az ilyen ember?
Ezen kérdések feltevésének múltja, jelene és jövője a nagy elődök példáin keresztül: Bach, Liszt, Messiaen
 
 
Részletes program:
 
15 óra: Liszt és a ferencesek - Kecskés Mónika
15.30 óra: Liszt egyházzenei reformterve - Paul Merrick
16.15 óra: Messiaen festett üvegablakai - Fassang László
17 óra: Bach az egyház szolgálatában - Christoph Bossert 
18.15: Emlékezés Gergely Ferencre – Hollai Keresztély
19 óra: Szeretetvendégség
20 óra: Ökumenikus vesperás
 
A részvételi szándékot a harmathdenes@gmail.com címen április 20. 12 óráig szükséges jelezni az érdeklődőknek.

Orgona előadói és improvizációs mesterkurzus Debrecenben

  2012.04.05. 11:57
 
2012. április 24-26. között a Debreceni Református Nagytemplomban és a debreceni Szent Anna Székesegyházban tart mesterkurzust Prof. SZATHMÁRY ZSIGMOND a Freiburgi Zeneművészeti Főiskola és az Osakai Művészeti Egyetem nyugalmazott professzora, 2012. május 21 - 23. a Debreceni Református Nagytemplomban és a Borbíró téri Megtestesülés templomban pedig Prof. Dr.WINFRIED BÖNIG, a Kölni Zeneművészeti Főiskola professzora és a Kölni Dóm orgonistája tart mesterkurzust.
 
 
 
 
A mesterkurzusok időbeosztása:
 
Prof. Szathmáry Zsigmond mesterkurzusa
április 24. kedd 19.30 óra - Szathmáry Zsigmond orgonaestja a Debreceni Szent Anna Székesegyházban - közreműködik a Kodály Kórus Debrecen, vezényel: Pad Zoltán
április 25. szerda 9.00 - 13.00 óráig mesterkurzus a Szent László templomban 
április 25. szerda 15.00 - 19.00 óráig mesterkurzus a Debreceni Nagytemplomban 
április 26. csütörtök 9.00 - 13.00 óráig mesterkurzus a Megtestesülés templomban 
április 26. csütörtök 15.00 - 19.00 óráig mesterkurzus a Debreceni Nagytemplomban 
 
Prof. Dr. Winfried Bönig mesterkurzusa
május 21. hétfő 9.00 - 13.00 óráig mesterkurzus a Debreceni Nagytemplomban
május 21. hétfő 15.00 - 17.00 óráig mesterkurzus a Megtestesülés templomban 
május 22. kedd délelőtt egyéni orgonagyakorlás
május 22. kedd 19.30 óra - Dr. Winfried Bönig orgonaestja a Debreceni Szent Anna Székesegyházban - közreműködnek a Kodály Filharmónikusok Debrecen művészei
május 23. szerda 9.00 - 14.00 óráig mesterkurzus a Debreceni Nagytemplomban

Tavaszi orgonaesték a budai kapucinus templomban

Dóczi Klára  2012.03.13. 18:46

 

Fél év szünet után, március végétől ismét lesznek hangversenyek a budai Árpád-házi Szent Erzsébet (kapucinus) templom orgonáján. 

 
A Rieger orgonagyár 1892-ben építette 2-manuálos, 18 regiszteres, mechanikus kúpládás hangszerét (Op. 353.), melyet 1928-ban átépítettek (Op. 2257): három manuál 38 regiszterre bővítették, szerkezetét pneumatikussá alakították. 2012-ben tehát elmondható, hogy ez a különleges hangzású hangszer éppen 120 éve tölti be grandiózus megszólalásával a kapucinus templom akusztikáját. Nemrég arról kaptunk hírt, hogy – az orgonakedvelő közönség és a művészek támogatásának is köszönhetően – végre elkészülhetett egy halaszthatatlanná vált felújítás. Az azt eredetileg készítő Korb cég a játszóasztalt elszállította, műhelyében a manuál- és pedálbillentyűk mozgó alkatrészeit kicserélte és újraszabályozta, a setzer léptetését új funkcióval bővítette, így a játszóasztal működése hosszútávon megbízhatóvá vált.
 
Befejeződött az orgonán a második lemez felvétele, melyen Bach egy prelúdium és fúgája, Liszt három rövid műve, majd a második félidőben egy francia romantikus blokk szerepel. Lendvai István Gábor így írt erről:

Meghalt Sebestyén János orgona- és csembalóművész

  2012.02.04. 21:55
 
Életének 81. évében szombaton meghalt Sebestyén János Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjas csembaló- és orgonaművész, érdemes művész. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja:
 
Sebestyén János 1931. március 2-án született Budapesten muzsikus családban: édesapja gordonkaművész, édesanyja zongoraművész volt. A kisfiú érdeklődése hamar a zene felé fordult. A konzervatóriumban, ahol édesanyja is tanított, zongorázni tanult, az orgonát édesapja ajánlotta számára azzal az indokkal, hogy egy orgonistának kevesebbet kell gyakorolnia; a zongoratechnika megszerzése után nem okozott számára nehézséget az orgonával való megismerkedés sem. 
 
Sebestyén János a zeneművészeti főiskola zongora-, orgona- és zeneszerzés szakán folytatta tanulmányait, s még főiskolás volt, amikor a Magyar Rádióhoz került - a velük egy házban lakó Huzella Elek zeneszerzőnek köszönhetően lett rádiós, az intézménynek 1950-től öt évtizedig maradt a munkatársa. 

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 

Anime, manga, videojátékok, könyvek, japán és holland kultúra. Ha ezek mind érdekelnek, látogass el az oldalamra.    *****    35 éves a világ egyik legnagyszerûbb játéka, a Super Mario Bros. 3! Ennek alkalmából írtam egy retrospektív cikket.    *****    Megújultunk! Új köntösben a Mesetár! Gyere, és nézz be hozzánk!    *****    A legfrissebb információk a frissen megjelent Super Mario Bros. Wonder-rõl, de szinte mindegyik Mario játék jelen van.    *****    A legfrissebb információk a két kiváló japán énekesnõrõl Hayashibara Megumi-ról, Okui Masami-ról és saját projektjeikrõl    *****    Kritika a 13 év után visszatért Nox legújabb albumáról, a Fõnixrõl.    *****    farkasmetal--Lakatos munka- Haidekker kerítés- Haidekker kapu-farkasmetal- Lakatosmunka- Kerítés-Épületlakatos-    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell nézni.Nézz bele Te is ebbe a csodás tükörbe! Szeretettel várlak.    *****    A legfrissebb információk az új Haikyuu!! movie-ról itt olvasható! Anime Odyssey!    *****    Ha neked is bejött az F-Zero 99, de túl sok nehézséget okoz, itt olvashatsz néhány tippet és trükköt, hogy jobban menjen    *****    A manga alapján a Migi to Dali ígérkezik a 2023 õszi szezon legrejtélyesebb animéjének. Érdemes lesz megnézni.    *****    Közel 20 év után visszatért az F-Zero sorozat. És micsoda visszatérés volt! Olvass róla itt.    *****    Mindenkinek kedvezõ árakkal, születési horoszkóp, párkapcsolati elemzés, gyermek és gyermektervezési horoszkóp! Kattints    *****    A Super Mario Bros. Movie az idei év egyik legjövedelmezõbb animációja. De vajon annyira jó is? Olvass róla itt.    *****    A Gran Turismo azon filmadaptációk közé tartozik, amit érdemes megnézni. Olvass róla a Gaming Haven-en!    *****    A most õsszel érkezõ Yuzuki-san Chi no Yon Kyoudai. ígéretes animének tûnik. A négy testvérrõl bemutatót itt olvashatsz.    *****    RITA-ORA.NET / Megnyílt Magyarország egyetlen Rita Ora rajongói oldala! Látogass el hozzánk és olvasd el a friss híreket    *****    Ismerd meg a Bakuten!!-t, olvasd el az 1. rész részletes elemzését! Késõbb további elemzések várhatók. Anime Odyssey!    *****    Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen Álom otthon.    *****    Mivel a Kaze ga Tsuyoku Fuiteiru anime karakterei fiatal felnõttek, ezért a személyiségüket is mélyebben lehet elemezni.