Orgonakoncert naptár (orgonakoncertek, orgonahangverseny országszerte, hírek a magyar orgonaéletről)
Főmenü

Hírek  (archiv)
Koncertbeszámolók, interjúk

 

Hírek

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

Elhunyt Gustav Leonhardt

  2012.01.18. 10:32

 

Elhunyt a historikus zenei előadásmód egyik úttörője, Gustav Leonhardt csembaló-, orgonaművész és karmester 83 éves korában Amszterdamban.

A barokk zene újra felfedezője hétfőn este halt meg - közölte kedden Kim van Niftrik, a De Nieuwe Kerk, a templomból átalakított kulturális központ szóvivője. 
    
Gustav Leonhardt hollandiai zenei képzését a Schola Cantorumban folytatta Bázelben, majd tanult és tanított Bécsben a Zenei és Előadóművészeti Egyetemen. 
    
A barokk muzsika, elsősorban Bach műveinek újraértelmezése terén úttörőnek tartják, 1955-ben alapította meg a Leonhardt-Consortot, amely játékával példaként szolgált. Mintegy 300 lemez fűződik nevéhez. 1967-ben az Anna Magdalena Bach (a zeneszerző felesége) életéről szóló filmkrónikában, Jean-Marie Straub munkájában eljátszotta Bach szerepét.     
 
1971 és 1990 között valósították meg Nikolaus Harnoncourt-ral együttes projektjüket, Bach 200 egyházi kantátájának revízióját és lemezfelvételét. 1988-tól oktatott a sienai Accademia Musicale Chigianában. Vendégprofesszora volt az amerikai Harvard Egyetemnek.
 
Forrás: MTI

A speyeri spirális orgona

  2012.01.16. 13:05

 

A Krisztus templom Egon Freyer speyeri építész tervei alapján épült, 1962 és 1964 között. Freyer ötlete volt az is, hogy a majdani orgona a templom egyik kilenc méteres vasbeton oszlopa köré épüljön. Az innovatív orgonaterv kivitelezése csak évtizedekkel később, 1991-ben kezdődött meg, Klaus Scherpf speyeri orgonaépítő műhelyében. A szokatlan, kerek alaprajzú hangszer sok fejtörést okozott a szakembereknek. A munkát 1996-ban a kirkeli mester, Peter Ohlert vette át, az orgona átadására 2000 májusában került sor. 

  
A tanulmány a Liszt Ferenc Zeneakadémia Hangszerészképző Iskolája és a Hangszer és Zene közös projektjének keretében jött létre.
 
Paulus Marcell írását a Hangszer és Zene oldalán ide kattintva olvashatják teljes terjedelmében.

Lisztománia - Liszt-összes, friss diplomával - Beszélgetés Szotyori Nagy Gábor orgonaművésszel

  2012.01.09. 15:23

 

Az alábbi riportot Mátyás Imre készítette Szotyori Nagy Gábor orgonaművésszel:

Lecsengenek az „Ad nos, ad salutarem undam” grandiózus akkordjai. A Szent István Bazilika közönsége – családtagok, zenésztársak, összeverődött turisták tömege – taps közben, hátraforogva keresi a művészt. A fiatal orgonista megjelenik a karzat szélén, hosszú ruhája is mintha a Mestert idézné. Szotyori Nagy Gábor nem kisebb feladatra vállalkozott, mint tizenhárom koncerten megszólaltatni Liszt Ferenc összes orgonaművét.

- Amikor kijöttél az egyetemről frissdiplomásként, rögtön azt mondtad, hogy „koncertsorozat”. Mi inspirált arra, hogy egy ekkora tervet vegyél a fejedbe?
- Biztosan azt gondolná az ember, hogy ez egy bonyolult folyamat eredménye, pedig egész egyszerűen zajlott le. Egyszer hazafelé utaztam Debrecenből, és szöget ütött a fejemben, hogy diplomám éve 2011, Liszt születésének 200. évfordulója lesz. Mivel életemben már nem nagyon lesz ilyen kerek évforduló, azt gondoltam, hogy ezt az alkalmat nem szalaszthatom el. Mivel gyerekkorom óta nagyon kötődöm Liszt zenéjéhez és magához Liszt Ferenchez, mint emberhez is, úgy éreztem, muszáj eljátszanom az összes művét, illetve az átiratait is, amiket nem túl gyakran lehet hallani Magyarországon, azonban Liszt orgonához fűződő kapcsolatának megértéséhez, véleményem szerint nélkülözhetetlenek.
 

CD és DVD felvétel Teleki Miklós orgonamuzsikájával

  2011.12.08. 13:31
 
A napokban jelenik meg Teleki Miklós új CD lemeze, amelyet a siófoki Makovecz templom Aquinqum orgonáján vettek fel, és a következő műveket tartalmazza:
Vivaldi-Bach: a-moll concerto
Farkas F.-Lehotka G.: Régi magyar táncok
Lehotka G.: Francia szvit
Mozart: f-moll fantázia
Bach: Korál a 147. kantátából
Bach: d-moll toccata és fúga
 
A CD-vel egyidejűleg egy DVD film is készült, melyen a CD zenei anyagára építve balatoni és siófoki hangulatokból láthatnak összeállítást. A film Róka Ildikó és Móczár István munkája.
 
A lemez bemutatókoncertjére 2011. december 17-én kerül sor Siófokon.

Virágh András Gábor orgonaművész-zeneszerző az idei zenei Junior Prima díj egyik díjazottja

  2011.11.26. 23:01

 

2011. november 25-én a Szépművészeti Múzeumban adták át a zenei Junior Prima díjat. A Magyar Zeneművészet kategória idei díjazottjai között szerepel Virágh András Gábor orgonaművész-zeneszerző, a Szent István Bazilika orgonaművésze is. Szívből gratulálunk az ifjú tehetségnek a kiemelkedő díjért!

Fidelio.hu díjátadóról készült cikkét ide kattintva olvashatják.

Egyházzenei nyílt hét a Zeneakadémián

  2011.11.22. 14:27
 
A Zeneakadémia 85 évvel ezelőtt alapított Egyházzene Tanszéke  nyílt héten tiszteleg Liszt Ferenc, a Zeneakadémia alapító elnöke és az önálló egyházzenei képzés szorgalmazója előtt, születésének 200. évfordulóján.
 
Program:
December 6. kedd, 7. szerda, 9. péntek
szabad óralátogatás az Egyházzene Tanszéken (Régi Zeneakadémia – 1064 Bp., Vörösmarty u. 35., III. em.), naponta 13-18 óráig
 
 
 
 
December 10., szombat (Régi Zeneakadémia)
10.15, Liszt Emlékmúzeum: Liszt egykori pesti lakásának megtekintése
11:00, díszterem: a Tanszék kórusának hangversenye Liszt és Palestrina műveiből
12:00, 302-es terem: tájékoztatás a tanszék működéséről
12.30: a tanszék termeinek, könyvtárának, hangszereinek, kiadványainak megtekintése, teázás, kötetlen beszélgetés tanárokkal, hallgatókkal
 
Minden érdeklődőt szeretettel vár az Egyházzene Tanszék közössége
 
Forrás: egyhazzene.hu

A Zeneakadémia Liszt gálakoncertje az Operaházban a ZAK Nagyterem orgonája javára

  2011.11.15. 16:36

 

2011. november 21-én 19.30 órai kezdettel "A Liszt családfa ágai" címmel gálaestet rendez a A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Zeneakadémia Baráti Köre Egyesület a Magyar Állami Operaházban. A gálakoncert teljes bevételét a Zeneakadémia nagytermi orgonájának javára ajánlják fel a közreműködők.

Az ünnepi koncerten fellép majd Marton Éva Kossuth-díjas énekművész, Baranyay László, Dráfi Kálmán, Farkas Gábor és Lantos István zongoraművészek, Vígh Andrea hárfaművész és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Héja Domonkos vezényletével.
 
Az est házigazdái Batta András és Ókovács Szilveszter lesznek.
 
Műsor:
Mefisztó-keringő, S.514
Obermann völgye - Zarándokévek I., S 160
A-dúr legenda - Assisi Szent Ferenc a madaraknak prédikál, S.175
Dalok - Du bist wie eine Blume S.287 (H. Heine); Wieder möcht ich dir begegnen S.322 (Peter Cornelius)
Magyar fantázia, S.123
A-dúr zongoraverseny, S.125
 
Forrás: zakbk.hu

Jótékonysági orgonakoncert a Szent István Bazilikában

  2011.11.03. 10:50

2011. november 5-én 20 órai kezdettel jótékonysági orgonakoncertet ad a Szent István Bazilikában a templom javára Albert Schönberger, a mainz-i dóm (Németország) nyugalmazott orgonaművésze.

 

A hangversenyen ősbemutatóként elhangzik Marcus Speckbacher Hungaria című, magyar népi dallamokra épülő fantáziája.
 
A hangversenyre a belépés díjtalan.

A Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének orgonás vesperása Pusztaszabolcson

  2011.11.03. 10:11

November 5-én, szombat este 19 órakor a pusztaszabolcsi Szent Imre-templomban a Zeneakadémia egyházzene tanszékének hallgatói és tanárai a templom védőszentjének tiszteletére tartott ünnepi vesperáson működnek közre. Magyarország legnagyobb restaurált, XVIII. századi orgonáján C. Ph. E. Bach, J. Boyvin, J. C. F. Fischer, A. Kerckhoven, J. Pachelbel művei valamint a Cocquiel-kézirat (1741) darabjai hangzanak fel.

Forrás: Egyházzene.hu

A Szentesi Szent Anna Templom Orgonájáért Alapítvány

  2011.10.27. 11:42

Az 1847-ben felszentelt Szent Anna templomban néhány év múlva orgona is épült, amit még abban a században felújítottak, ezt a hangszert 1927-ben, a Rieger cég átépítette. Az orgona szerkezete azonban a közel nyolcvan év alatt elhasználódott.
A nyári nagy meleg különösen megviseli a faszerkezetet. A szakemberek véleménye szerint sürgősen szükség lenne az orgona átépítésére. A sípanyag maradéktalanul felhasználható, de a játszóasztalt és a belső szerkezetet fel kell újítani
Az orgonát nem csak a szentmiséken használják, nyaranta rendszeresen rendeznek orgonahangversenyeket. Azok segítségét is köszönettel fogadják akik szeretik a komolyzenét, és szívesen áldoznának e nemes célra. Eddig is több neves orgonaművész adott hangversenyt a Szent Anna templomban, de a felújított orgona még maradandóbb élményt jelentene a hallgatóknak és tovább gazdagítaná a város zenei életét.

Az alapítvány adatai:
Szentesi Szent Anna Templom Orgonájáért Alapítvány
adószáma: 18471791-1-06
bankszámlaszáma: 57200031-10043567

Forrás: www.szentannaplebania.hu

Genetikus, biotechnológus és orgonaművész

  2011.10.25. 14:27

 

Nehéz időpontot egyeztetnünk, pedig most Magyarországon van. Pihen. Biciklizik a hegyekben vagy vitorlázik a Balatonon. Vallja, hogy a sport – mivel oldja a stresszt és energetizál – több időt szabadít fel, mint amennyit elvesz. Hiszek neki; lőttek a házi kifogásaimnak. Bán István több életre elegendő hivatást űz egyszerre, valamennyi közös nevezője a zene: orgonaművész, karmester, énekes és karvezető.
 
Koncertjeivel 36 éves korára bejárta a világot, élhetne bárhol, a zeneértők mindenütt szívesen fogadnák. Ő azonban erősen kötődik hazájához, illetve szűkebb pátriájához, a budai Várhoz, ahol találkozunk. Komoly emberre számítok, aki a zenéért bármilyen áldozatra képes, és nem is tévedek – de közvetlen, kölyökarcú srác alakjában fogad.
 
Az interjú folytatását a szimpatika.hu oldalon olvashatják.

Zeneakadémia: régi orgonadarabok tértek vissza Győrből

  2011.10.20. 16:24

Visszaszállították pénteken Budapestre Győrből a Zeneakadémia eredeti orgonájának azon darabjait, amelyek mintegy negyven évig a helyi városháza dísztermében szóltak.

 
A hangszert 1973-ban kapta Győr a fővárosi intézménytől. A Liszt Ferenc Zeneakadémia épületének most folyó felújítása során az eredeti állapot visszaállítására törekednek az építészek, így vetődött fel a gondolat, hogy a hangszer eredeti helyére kerüljön vissza - mondta Domanyik Eszter, az önkormányzat szóvivője az MTI-nek.
Mint hozzátette, a Zeneakadémia értékelte a gesztust és egy kiváló minőségű orgonával köszöni meg Győr városának a segítőkészséget. Az érkező orgona végleges helyéről még egyeztetések zajlanak; azért nem a másik hangszer helyén építik fel, mert a szakemberek szerint a Városháza Díszterme nem megfelelő helyszín.
Lakatos Gergely, a Zeneakadémia főmérnöke az MTI-nek elmondta: az 1907-ben épült hangszert 1967-ben lebontották, és az első tervek szerint Debrecenbe került volna. Mivel azonban ez az elképzelés meghiúsult, darabjainak több mint negyven százalékát Győr szállították, a többi darabot három-négy város között osztották el. A főmérnök kiemelte: a visszaszállításnak különös jelentőséget ad, hogy az egykori gyártó, a német Voit cég már nem létezik, így a darabok pótolhatatlanok.
 
Forrás: MTI - 2011. október 14.

Az orgonaépítés mindig a jövőbe mutat – Beszélgetés Finta Gergellyel

  2011.10.18. 11:30

Az evangelikus.hu portál munkatársa, Horváth-Bolla Zsuzsanna által készített interjút ide kattintva olvashatják.

(Fotó: Finta Gergely archivumából)

Síponként épült fel a Deák téri orgona – Interjú Trajtler Gáborral

  2011.10.17. 10:20

Az evangelikus.hu portál munkatársa, Horváth-Bolla Zsuzsanna által készített interjút ide kattintva olvashatják.

(Fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna)

Megjelent Bednarik Anasztázia új CD-je

Nagy Bozsena és Dóczi Klára  2011.10.11. 16:07

A művésznő Liszt Ferenc orgonaműveiből játszik a balatonboglári „Szent Kereszt Felmagasztalása” Plébániatemplom új orgonáján. Ez alkalomból tucatnyi kérdés jutott eszünkbe, melyeket aztán egy kötetlen beszélgetés alkalmával fel is tettünk neki. A válaszokat az alábbiakban osztjuk meg olvasóinkkal.

Az utóbbi években számos önálló CD-felvételed jelent meg. Idén is szükségét érezted egy új CD elkészítésének? A kisördög nem alszik (hanem kérdez): Liszt-művek kiadása éppen Liszt Ferenc születésének 200. jubileumi évében – amikor szinte megszámlálhatatlan koncerten, lemezen csakis Liszt-műveket lehet hallani – csupán a véletlen műve?
 
A balatonboglári CD valóban a véletlen műve. Ugyanis 2009-ben szerettem volna felvételt készíteni ezen a hangszeren, és úgy alakult, hogy a végén Liszt-műsor lett belőle. Eszembe se jutott, hogy Liszt-év lesz két év múlva… A másik nagyon prózai ok: nem volt rá pénz, hogy kiadjuk, két évig feküdt a fiókban. Idén akadt rá szponzor, nagyobbrészt konkrétan az orgonaépítő cég. Az tehát, hogy éppen a Liszt-évre lett belőle valami, tényleg a véletlen műve. Romantikus műsort gondoltam eredetileg is, más művek is felmerültek, aztán ez addig alakult, amíg Liszt lett belőle.

Interjú Tóka Ágostonnal

  2011.09.28. 12:38

A weimari 2. Nemzetközi Bach / Liszt Orgonaverseny 2011 szeptemberében kettős magyar sikert hozott: Kováts Péter orgonaművész második, Tóka Ágoston harmadik díjat nyert. (A zsűri első díjat nem adott ki.)
A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóját a felkészülésről, a versenyről, valamint Johann Sebastian Bach és Liszt Ferenc iránti zenei és személyes kötődéséről kérdeztük.

A weimari versenyt megelőzően már számos másikon is részt vettél. Különbözött-e ez valamiben a korábbiaktól?

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy gyökeresen különbözött. A korábbi években összesen öt nemzetközi versenyen vettem részt. Ezeken átlagosan három forduló alatt 1-1,5 órányi műsort kellett játszani és fordulónként egy, azaz összesen három hangszerhez alkalmazkodni. A teljes verseny pedig minden esetben körülbelül egy hét alatt lezajlott. Ezzel szemben most két és fél órás műsort kellett megtanulni, ezt a három forduló során hat város nyolc gyökeresen különböző orgonáján előadni, ezért a három forduló összesen majdnem két hétig tartott. Külön nehézséget jelentett a gyönyörű hangú, de számos szempontból szokatlan történelmi orgonákhoz való alkalmazkodás is.

Az orgonaművészetet választotta

  2011.09.15. 13:01

dr. Enyedi Pál (1956) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyházzenei tanszékének vezetője, egyetemi docens, orgonaművész, orgonaépítési és restaurálási tanácsadó, hangszertörténész. Budakeszin nőtt fel a Fő téri patikát vezető gyógyszerészházaspár gyermekeként. 1980-ban általános orvosi diplomát szerzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd 1985-ben orgona- és zeneelmélet-tanári diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, melynek egyházzenei tanszékén 1994 óta tanár, 2007 óta tanszékvezető. 1982 óta kántor a Bosnyák téri római katolikus templomban, 1993-es alapítása óta egyik szerkesztője a Magyar Egyházzene c. szakfolyóiratnak. 1997 óta Telkiben él. Október elsején, szombaton 20 órakor ad koncertet a budakeszi plébániatemplom százéves orgonáján. Enyedi Pállal ez alkalomból beszélgettünk [megj. szerk.: az interjút Koós Hutás Katalin - Buda környéki iránytű - készítette].

Az interjú folytatását ide kattintva a Buda környéki iránytű oldalán olvashatják.

Szakrális Művészetek Hete - Nyitott Templomok Éjszakája, 2011.

  2011.09.13. 10:58

Szeptember 17. és 25. között kerül sor a Szakrális Művészetek Hete idei rendezvényeire. Az ünnepélyes megnyitó szeptember 16-án a Nemzeti Múzeumban lesz.

A hagyományosan szombaton rendezendő "Nyitott Templomok Éjszakája" keretében, szeptember 17-én az ország számos templomában tartanak ünnepi előadásokat, köztük szép számban orgonaesteket, templom- és orgonabemutatóval egybekötött orgonakoncerteket.

Naptárunkban ezeket külön nem jelezzük, mivel  napok és helyszínek szerint az összes rendezvény a részletes programban megtalálható:
http://www.szmh.hu/esemenyek/nyitott-templomok-ejszakaja-2011/2011-09-17

Kettős magyar győzelem Weimarban, a 2. Nemzetközi Liszt / Bach orgonaversenyen

  2011.09.08. 13:17

A Thüringiában rendezett megmérettetésen 10 ország orgonistái közül a két magyar résztvevő bizonyult a legjobbnak: Kováts Péter orgonaművész II. díjat, Tóka Ágoston, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója pedig III. díjat nyert. (A 12 000 eurós első díjat a zsűri nem adta ki.)

A 2008 után másodízben megrendezett Nemzetközi Liszt / Bach Orgonaverseny Erfurt városa és az erfurti Dóm, a Weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola, valamint Merseburg városa és a merseburgi Dóm összefogásával valósult meg. A több, mint két hétig tartó rendezvény nyolc különböző, egymástól szélsőségesen eltérő, többségében történelmi orgonán zajlott. A zsűri világszerte elismert művészekből állt – a nálunk is jól ismert Olivier Latry részvételével.

A programról, az orgonákról, a kezdeményezőkről, a zsűritagokról bővebben az alábbiakban található információ:
http://www.erfurt-weimar-merseburg.de/
http://poessneck.otz.de/web/lokal/detail/-/specific/Zwei-Ungarn-gewinnen-den-Bach-Liszt-Orgelwettbewerb-1643560745
http://www.hfm-weimar.de/v1/homepage/aktuelles/2011/orgelwettbewerb.php

( Forrás: http://poessneck.otz.de/web/lokal/detail/-/specific/Ungarn-gewinnen-Bach-Liszt-Orgelwettbewerb-in-Weimar-481768751 )

4. Esztergomi Liszt-hét

  2011.08.04. 12:31

Esztergomban augusztus 21. és 28. között negyedik alkalommal rendezik meg a Liszt-hetet, melyen az orgona most is kiemelkedő szerepet kap. A rendezvények hátteréről Eckhardt Máriának, a Liszt Ferenc Kutatóközpont igazgatójának szavait idézzük:

"Mindezek mögött sok ember lelkes munkája és Esztergom Város komoly támogatása áll. Jelentős lépés a Collegium Esztergom létrejötte, mely számos más kulturális célkitűzése mellett feladatának tartja az Esztergomi Liszt Hét támogatását. A gyakorlati szervezés oroszlánrészét pedig az eddig áldozatos munkát végzett Klassz Irodától az esztergomi Szent Adalbert Központ munkatársai veszik át, ami annál is kedvezőbb, mivel a város három különböző templomában rendezett koncerteken kívül a többi hangverseny éppen a Szent Adalbert Központ impozáns épületében lesz."

A teljes beszámoló: http://www.liszthet.hu/koncepcio

A programfüzet itt található: http://liszthet.hu/sites/default/files/kepek/liszthet_2011_programfuzet.pdf

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.