Orgonakoncert naptár (orgonakoncertek, orgonahangverseny országszerte, hírek a magyar orgonaéletről)
Főmenü

Hírek  (archiv)
Koncertbeszámolók, interjúk

 

Hírek
Hírek : Orgonaestek a Rózsafüzér Királynéja templomban

Orgonaestek a Rózsafüzér Királynéja templomban

  2012.05.19. 08:39

 
Elek Péternek, az orgonakoncert-sorozat szervezőjének írását idézzük:
 
"A Rózsafüzér Királynéja templom újjászülető orgonáján immár harmadik alkalommal rendezünk hangversenyeket. A templomot ‒ amelynek alapkövét éppen száz évvel ezelőtt, 1912. májusában helyezték el ‒ tervezője, Hofhauser Antal úgy álmodta meg, hogy 4000 ember befogadására legyen alkalmas. Ennek köszönhető az épület egyedülálló akusztikája. Az 1997-es tűzvész után orgonánkat is ehhez a térhez álmodták építői ‒ olyan hangszert képzeltek el, amelynek hangja épp úgy alkalmas a schola énekének kíséretére, mint arra, hogy betöltse a zsúfolásig megtelt templomot. Az elmúlt évek orgonaáhítatai során meggyőződhettünk arról, hogy célkitűzéseik sikerrel jártak: a hangversenyek különleges élményt nyújtottak a közönség és a fellépő művészek számára egyaránt.
Ennek is köszönhető, hogy számos orgonaművész ismét elfogadta meghívásunkat: Bednarik Anasztázia, Kecskés Mónika, Deák László és Alan Sutton visszatérő vendégeink; Kováts Péter és az orgonaáhítatok sorozatát megnyitó Horváth Márton Levente is örömmel mondtak igent a felkérésünkre.

Az elmúlt évek hangversenyein azt kívántuk bemutatni, hogy az orgonánk ‒ amelynek felépítését és hangképét elsősorban a romantika szimfonikus orgonaideálja határozza meg ˗ a jelenlegi, kétharmadrészt elkészült állapotában is számos zenei karakter előadására alkalmas, a reneszánsz és barokk orgonaművektől a kortárs darabokig. Az orgonaáhítatokon fellépő művészek örömteli játéka, a szép számban megjelenő hallgatóság és a pozitív visszajelzések arra ösztönöznek minket, hogy folytassuk ezt a hagyományt. Reméljük, mindezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az orgona ‒ a templommal együtt ‒ mihamarabb újjászületve örvendeztethesse meg a hallgatóságát és a rajta játszókat, és szolgálhassa Isten dicsőítését."

 
Az orgonaáhítatokat májustól októberig, vasárnapi napokon este 7 órakor tartják. A belépés díjtalan, adományokat köszönettel elfogadnak.  A tervezett programok:
 
május 20.- Horváth Márton Levente
június 17. - Kováts Péter 
július 8. - Bednarik Anasztázia 
augusztus 26. - Alan Sutton 
szeptember 30. - Deák László 
október 28.  - Kecskés Mónika
 

 

Anime, manga, videojátékok, könyvek, japán és holland kultúra. Ha ezek mind érdekelnek, látogass el az oldalamra.    *****    35 éves a világ egyik legnagyszerûbb játéka, a Super Mario Bros. 3! Ennek alkalmából írtam egy retrospektív cikket.    *****    Megújultunk! Új köntösben a Mesetár! Gyere, és nézz be hozzánk!    *****    A legfrissebb információk a frissen megjelent Super Mario Bros. Wonder-rõl, de szinte mindegyik Mario játék jelen van.    *****    A legfrissebb információk a két kiváló japán énekesnõrõl Hayashibara Megumi-ról, Okui Masami-ról és saját projektjeikrõl    *****    Kritika a 13 év után visszatért Nox legújabb albumáról, a Fõnixrõl.    *****    farkasmetal--Lakatos munka- Haidekker kerítés- Haidekker kapu-farkasmetal- Lakatosmunka- Kerítés-Épületlakatos-    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell nézni.Nézz bele Te is ebbe a csodás tükörbe! Szeretettel várlak.    *****    A legfrissebb információk az új Haikyuu!! movie-ról itt olvasható! Anime Odyssey!    *****    Ha neked is bejött az F-Zero 99, de túl sok nehézséget okoz, itt olvashatsz néhány tippet és trükköt, hogy jobban menjen    *****    A manga alapján a Migi to Dali ígérkezik a 2023 õszi szezon legrejtélyesebb animéjének. Érdemes lesz megnézni.    *****    Közel 20 év után visszatért az F-Zero sorozat. És micsoda visszatérés volt! Olvass róla itt.    *****    Mindenkinek kedvezõ árakkal, születési horoszkóp, párkapcsolati elemzés, gyermek és gyermektervezési horoszkóp! Kattints    *****    A Super Mario Bros. Movie az idei év egyik legjövedelmezõbb animációja. De vajon annyira jó is? Olvass róla itt.    *****    A Gran Turismo azon filmadaptációk közé tartozik, amit érdemes megnézni. Olvass róla a Gaming Haven-en!    *****    A most õsszel érkezõ Yuzuki-san Chi no Yon Kyoudai. ígéretes animének tûnik. A négy testvérrõl bemutatót itt olvashatsz.    *****    RITA-ORA.NET / Megnyílt Magyarország egyetlen Rita Ora rajongói oldala! Látogass el hozzánk és olvasd el a friss híreket    *****    Ismerd meg a Bakuten!!-t, olvasd el az 1. rész részletes elemzését! Késõbb további elemzések várhatók. Anime Odyssey!    *****    Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen Álom otthon.    *****    Mivel a Kaze ga Tsuyoku Fuiteiru anime karakterei fiatal felnõttek, ezért a személyiségüket is mélyebben lehet elemezni.