Orgonakoncert naptár (orgonakoncertek, orgonahangverseny országszerte, hírek a magyar orgonaéletről)
Főmenü

Hírek  (archiv)
Koncertbeszámolók, interjúk

 

Hírek
Hírek : Tavaszi orgonaesték a budai kapucinus templomban

Tavaszi orgonaesték a budai kapucinus templomban

Dóczi Klára  2012.03.13. 18:46

 

Fél év szünet után, március végétől ismét lesznek hangversenyek a budai Árpád-házi Szent Erzsébet (kapucinus) templom orgonáján. 

 
A Rieger orgonagyár 1892-ben építette 2-manuálos, 18 regiszteres, mechanikus kúpládás hangszerét (Op. 353.), melyet 1928-ban átépítettek (Op. 2257): három manuál 38 regiszterre bővítették, szerkezetét pneumatikussá alakították. 2012-ben tehát elmondható, hogy ez a különleges hangzású hangszer éppen 120 éve tölti be grandiózus megszólalásával a kapucinus templom akusztikáját. Nemrég arról kaptunk hírt, hogy – az orgonakedvelő közönség és a művészek támogatásának is köszönhetően – végre elkészülhetett egy halaszthatatlanná vált felújítás. Az azt eredetileg készítő Korb cég a játszóasztalt elszállította, műhelyében a manuál- és pedálbillentyűk mozgó alkatrészeit kicserélte és újraszabályozta, a setzer léptetését új funkcióval bővítette, így a játszóasztal működése hosszútávon megbízhatóvá vált.
 
Befejeződött az orgonán a második lemez felvétele, melyen Bach egy prelúdium és fúgája, Liszt három rövid műve, majd a második félidőben egy francia romantikus blokk szerepel. Lendvai István Gábor így írt erről:

„A műsor összeállításakor két cél vezérelt bennünket. Egyrészt, hogy megmutassuk: itt egy romantikus hangszerről van szó, mely nem rendelkezik a barokk prelúdiumok és fúgák esetében elvárt éles mixtúrás hangzással, Bach mester ezen műveinek megszólaltatásakor mégis a teljesség élményét tudja nyújtani. Másrészről a francia-romantikus orgonaszimfónia bemutatása volt a cél. Tekintettel arra, hogy e lélegzetelállító tételek két-háromszor ekkora regiszterszámú orgonákra születtek, nem láttuk értelmét egy adott szerző teljes szimfóniáját felvenni a műsorba. Ezért döntöttünk úgy, hogy a francia romantikus orgonaszimfónia szülőatyjai – César Franck, Charles-Marie Widor és Louis Vierne – munkásságából együttesen kell kiválasztanunk olyan tételeket, melyek az előírt szólóregiszterek hiányában nem árnyékként elevenednek meg e hangszeren, hanem együtt mintegy „szimfóniát” alkotva képesek megidézni e három szerzőt, művészetük lényegét, az általuk megalkotott grandiózus hangzás ízével ajándékozva meg a hallgatót. 

Ha azokra az élményekre gondolok, amikor a párizsi Notre-Dame székesegyházban járva, annak orgonáján hallhattam hasonló tételeket, akkor azt mondom, ezzel a „kis” magyar orgonával összehasonlítva az előbbi hangzás utolérhetetlen. Ha meghallgatom a budai kapucinusok hangszerén készült felvételt, úgy érzem, hangzásában és megszólalásában mindazt megtalálom, amiért megszerettem e három zeneszerző munkásságát, azt az egyedi hangzást csodálva, amit a gótikus katedrálisok rejtenek magukban.”
 
Liszt Ferenc művei Faragó Ákos tolmácsolásában, Bach és a francia szerzők tételei Lendvai István Gábor előadásában hallhatók a lemezen:
 
J. S. Bach: C-dúr prelúdium és fúga
J. S. Bach: Nun freut euch, lieben Christen g’mein
Liszt F.: Nun danket alle Gott
Liszt F.: Gebet 
Liszt F.: Resignazione
L. Vierne: Allegro a II. szimfóniából
C-M. Widor: Andante a IX. szimfóniából 
C-M. Widor: Allegro a IX. szimfóniából
C. Franck: Cantabile
C. M. Widor: Final a VII. szimfóniából
 
 
 
 
 
A kapucinus templom orgonaestéin a szervező célkitűzése szerint a legifjabb (zenei szakközépiskolás) orgonisták, az egyetemista diákok és a már nemzetközi hírű művész-tanárok egyenrangú előadókként léphetnek fel. Belépti díjat nem kérnek – mint ahogy a koncerteket vállaló művészeknek sem fizet senki a fellépésért. Az orgonaszerető közönség tudja, hogy itt a legfontosabb a hangszer megmentése, és minden koncert után lehetőség van egy külön perselybe elhelyezni tetszés szerinti adományt az orgona karbantartásának költségeihez. Az önkéntes munka (javítás, hangolás) ugyanis nem minden tekintetben elég. A hangszer „legfiatalabb” alkatrészei is már több mint 90 éve teszik ünnepélyessé a szentmiséket és szolgálnak a koncertek alkalmával. Ezek elhasználódása újabb és újabb hibák forrása lehet, melyeknek javításához orgonaépítő szakemberek szükségesek. Szponzorok helyett, itt a koncerteken közreműködő művészek adják tudásuk legjavát, a felkészülés nem kis munkáját vállalva azzal a nemes szándékkal, hogy ez a szép hangú hangszer még sokáig fennmaradjon, és a jövőben is ingyenes koncerteken szolgálhassa a zeneszerető közönséget – az orgonairodalomban járatos, ám különleges „csemegékre” is kíváncsi orgonabarátokat és az orgonahangokkal még csak ismerkedni vágyókat egyaránt.
 
A kezdetektől (2007-től) az orgonista fiatalokon kívül számos, külföldön is rendszeresen koncertező művészünkkel találkozhatott (a koncert után személyesen is) az orgonás esték közönsége: Almásy László Attila, Bartl Erzsébet (2 alkalommal), Bednarik Anasztázia (2 alkalommal), Deák László, Elekes Zsuzsanna, Horváth Márton Levente (2 alkalommal), Káli-Kullay Rita, Kárpáti József, Kecskés Mónika, Kuzsner Péter, Pálúr János, Rostetter Szilveszter, Soltész Petra, Virágh András Gábor orgonaművészek, valamint Botos Veronika brácsaművész. 
 
A mostani nyitó hangversenyt március 25-én Virágh András Gábor zeneszerző, a Szent István-bazilika orgonaművésze adja. A további orgonás estéken fellépnek:
 
április 22-én:  Hock Bertalan, a budavári Mátyás-templom orgonaművésze
április 29-én:  Horváth Márton Levente, zeneszerző, a kőbányai Szent László-templom orgonaművésze
május 6-án:  Lendvai István Gábor, orgonista, a hangszer karbantartója, a koncertsorozat szervezője és Faragó Ákos, a Zeneakadémia egyházzene-orgona-szakos hallgatója 
május 20-án:  Mészáros Zsolt Máté, a Zeneakadémia orgona-szakos hallgatója 
június 3-án:  Harmath Dénes, a Zeneakadémia orgona-szakos hallgatója 
június 10-én: Tóka Ágoston, a Zeneakadémia orgona-szakos hallgatója 
 
A templom a Fő utca 32. szám alatt található, a Batthyány tértől a Lánchíd felé 3-4 perc sétával (= 86-os busszal 1 rövid megálló) érhető el. 
 
Az előadók, a szervezők és a templom illetékesei minden érdeklődőt szeretettel várnak. A koncertek a vasárnap esti szentmise után, 7 órakor kezdődnek, részletes műsorukat a naptárban közzétesszük.

 

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.