Orgonakoncert naptár (orgonakoncertek, orgonahangverseny országszerte, hírek a magyar orgonaéletről)
Főmenü

Hírek  (archiv)
Koncertbeszámolók, interjúk

 

Hírek
Hírek : Angster József (1917-2012) búcsúztatója

Angster József (1917-2012) búcsúztatója

  2012.04.23. 11:22

 

2012. március 14-én elhunyt a nagy múltú és jelentőségű Angster-cég utolsó orgonaépítője, az Angster  József és Fia orgona- és harmóniumgyár utolsó vezetője, Angster József (sz. 1917. január 2.). Búcsúztatója Pécsett a Belvárosi templomban ("Dzsámiban") lesz 2012. április 27. pénteken 11 órakor, amelyen Hajdók Judit és Baróti István közreműködik. A gyászmisén és az azt követő orgonameditáción 28-án, szombaton 10.00 órakor a pécsi Székesegyházban Hajdók Judit és Szamosi Szabolcs orgonál.

 
Angster József életrajza:
1917. január 2-án született Pécsett. Szülei Angster Emil és Bőhm Józsa; felesége Zádor Judit (1930-2011); gyermekei: József, Judit, Erzsébet és Márta.
 
Tanulmányai:
- 1935-1940: Budapesti Műszaki Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Villamossági tagozat (a Szent Imre kollégium tagja)
- 1927-1935: Ciszterci Rend pécsi Nagy Lajos reálgimnázium
- 1923-1927: Püspöki Tanítóképző Gyakorló Elemi Iskola, Pécs
 
Szakmai tevékenységei:
Zeneiskolában zongorázni, majd orgonálni tanult. A felsőbb osztályokban a gimnázium orgonistája volt. Szüleivel egyetértve az volt a célja, hogy később jó felkészültséggel tudja átvenni unokatestvérével együtt a nagyapja (id. Angster József, 1834-1918) által 1867-ben alapított orgonagyár vezetését. Ugyanezen okból érettségi után beiratkozott a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karának villamos tagoza¬tára, ahol 1940-ben diplomát szerzett. Az orgonaépítési ismereteket már gimnazista korától kezdte átadni édesapja, Angster Emil. Műegyetemi éveiben a nyári szünetek jelentős részét apja mellett töltötte, így részt vett mind a tervezés és irányítás részfeladataiban, mind a gyakorlati munkában. Apja bevezette a legfontosabb (főleg német) szakirodalomba, és orgonaterveket is készítettek együtt. Később, már diplomával, megszerezte az orgonaépítő mesterlevelet is. 

1939-ben németországi tanulmányúton járt, megnézett több híres orgonát. Hosszabb ideig a nagytudású mesternél, Franz Steirernél dolgozott Bietigheimben, majd nagyobb üzemek munkáinak, módszereinek tanulmányozása céljából sorra járta az ismert cégeket: Walcker (Ludwigsburg), Steinmeyer (Oettingen), Laukhuff (Weikersheim); stb. Sok értékes jegyzettel, szakmai anyaggal és módszerbeli ismeretekkel tért haza.

József 1940-ben lépett végleg munkába az Angster József és Fia Orgona- és Harmóniumgyárban. Az üzem államosítása előtti utolsó évtizedben unokatestvérével, Angster Imrével vezették a gyárat, mint a harmadik generáció tagjai. József tervezése és irányítása mellett mintegy 100 orgona készült el, köztük 3 manuálos, 35-50 változatú nagyobb művek, mint a Budapest-Haller-téri, „Tisztviselőtelepi“, Remete-kertvárosi, Csepel-belvárosi, továbbá a jászóvári, kolozsvári, Pécs-belvárosi, pécsi Ferences templomi orgonák. Ő létesítette a gyár rákospalotai fióküzemét.
Angster József 1949-ben házasságot köt Zádor Judittal, mely házasságból 1956-ig négy gyermek születik. 1956-ban derül ki, hogy felesége izomsorvadásban szenved – e súlyos terhet példamutatóan viseli egész életén át.
Az orgonagyárat 1949 december 28-án államosították. Ezután még rövid ideig működött Pécsi Hangszer- és Asztalosárugyár néven, majd teljesen megszűnt. József számára lehetetlenné vált a szakmai munka folytatása. 1950-51-ben a Pécs Megyei Jogú Városi Tanács VB Építészeti Osztályán dolgozott mint gépészmérnök; 1951-52-ben koncepciós per áldozata lett, másodfokon 1 évi börtönbüntetésre ítélték. Ilyen tragikus végjáték után Józsefnek nehéz volt újból munkát találnia. Gondoskodnia kellett négy gyermekéről.
1952-ben a Baranya Tolna megyei Tégla- és Cserépipari Vállalatnál helyezkedett el, ahol egy éven belül főmérnök, illetve műszaki igazgatóhelyettes lett, és innen ment nyugdíjba 1978-ban. Olyan gépi berendezéseket és technológiákat kezdett alkalmazni a téglaiparban, melyet előtte nem alkalmaztak (például a szállítószalagot). Az anyagformázás elméleti és gyakorlati ismeretében országosan elismert szaktekintély, több technológiai újítást vezetett be, mellyel növelni tudták a termelés hatékonyságát. 
A METESZ-nél végzett tudományos munkája és vezetőségi tevékenysége során 50 év alatt több, mint 50 előadást tartott. 1959-től aktívan segítette a Szilikátipari Tudományos Egyesületnek munkáját. Meghívott előadóként működött a pécsi Polack Mihály Műszaki Főiskolán úgyszólván megalakulásától fogva.
A 70-es évek közepétől ismét foglalkozik orgonaépítéssel mint tanácsadó. A 80-as évek elején a Soros Alapítvány támogatásával orgona akusztikai kutatásokat kezd lányával, Judittal és annak férjével, Miklós Andrással (akik ekkor az MTA tudományos főmunkatársai). Juditék a kutatást 1992-től a stuttgarti Fraunhofer intézetben folytatják, mely kutató-fejlesztő tevékenységet József máig is segíti nagy szakmai ismeretével. Az orgonakutatásban végzett tevékenységével a mai napig nagy nemzetközi elismerésre tett szert, és főként európai kutatási projektek keretében segíti az orgonaépítők és  szakértők munkáját.
 
Kitüntetések:
- 2006: „Magyar Örökség” díj, az Angster család orgonaépítő művészetéért. A díjat a család nevében vette át a Magyar Tudományos Akadémián
- 2004: TÜKE Díj. Elsőként vette át a díjat, melyet a „Pécs városáért legtöbbet tevő lokálpatrióta” kapja minden évben a 2004. éves alapítástól
- 1988: Építésügyi és városfejlesztési miniszter „Kiváló munkáért” kitüntetése
- 1978: „Szilikátiparért” érem bronz fokozata, 1978 (Szilikátipari Tud. Egyesület díja) 
- 1970: Miniszteri dicséret, 1970 (Építésügyi és városfejlesztési miniszter)
- 1966: „Munka Érdemrend” ezüst fokozata, 1966 (Magyar Népk. Elnöki Tanácsa kitüntetése)
- „Vállalat Kiváló Dolgozója”, valamint „Téglaipar Kiváló Dolgozója”, többszörösen
 
Tagságok:
- Szilikátipari Tudományos Egyesület (üzemi csoport elnöke, 1999-től örökös tag)
- Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (pécsi vezetőségi tag)
- Pécsi Városszépítő Egyesületi tag
 
Hobbik:
- Fényképezés, kert, orgonálás, zongorázás, kirándulás, borszakértés, család
 
Könyvek:
- Angster J.: Angster. A pécsi orgonagyár és a család története. Pannónia Könyvek, Pécs, 1993.
- Angster J.: Angster József: Az Angster család és az Angster orgonagyár történetéből. Szirtes G., Vargha D.: Angstertől Zsolnayig. Ipartörténeti tanulmányok. Pannónia Könyvek és Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, Pécs, 1999.
Fontosabb publikációk
- Josef Angster, Judit Angster: Zur Geschichte des südosteuropäischen Orgelbaus: Die Orgelbauwerkstätte Josef Angster aus Pécs. Edition Musik Südost, Hrsg. Franz Metz, Verlag der Donauschwäbischen Kulturstiftung, München (2001), S. 90-91.
- Judit Angster, Josef Angster, A.Miklós: Akustische Messungen und Untersuchungen an Orgelpfeifen. Acta Organologica 25., Verlag Merseburger Berlin GmbH, Kassel 151-176 (1997) 
- Judit Angster, Josef Angster, A.Miklós: Coupling between simultaneously sounded organ pipes. 94th AES Convention, Berlin, Preprint 3534 (F1-2) (1993)
- Judit Angster, Josef Angster, A.Miklós: Über die Messungen während des Intonations-prozesses bei Lippenpfeifen der Orgel. Instrumentenbau Zeitschrift 7/8, 7l-76 (l99l)
- Judit Angster, Josef Angster, A.Miklós: Analyse und subjektive Beurteilung des Tones labialer Orgelpfeifen während des Intonationsprozesses. l6. Gemeinschaftstagung der Deutschen Arbeitsgemeinschaft für Akustik, Wien, DPG-GmbH Bad Honnef, 545-548 (1990)
- Judit Angster, Josef Angster and A.Miklós: The investigation of the changes of the sound quality of an organ pipe during the intonation process. International Symposium on Musical Acoustics, Catgut Acoustical Society, Mittenwald, 53 (1989)
 
A hírt és Angster József életrajzát Hajdók Judit bocsátotta rendelkezésünkre.

 

Anime, manga, videojátékok, könyvek, japán és holland kultúra. Ha ezek mind érdekelnek, látogass el az oldalamra.    *****    35 éves a világ egyik legnagyszerûbb játéka, a Super Mario Bros. 3! Ennek alkalmából írtam egy retrospektív cikket.    *****    Megújultunk! Új köntösben a Mesetár! Gyere, és nézz be hozzánk!    *****    A legfrissebb információk a frissen megjelent Super Mario Bros. Wonder-rõl, de szinte mindegyik Mario játék jelen van.    *****    A legfrissebb információk a két kiváló japán énekesnõrõl Hayashibara Megumi-ról, Okui Masami-ról és saját projektjeikrõl    *****    Kritika a 13 év után visszatért Nox legújabb albumáról, a Fõnixrõl.    *****    farkasmetal--Lakatos munka- Haidekker kerítés- Haidekker kapu-farkasmetal- Lakatosmunka- Kerítés-Épületlakatos-    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell nézni.Nézz bele Te is ebbe a csodás tükörbe! Szeretettel várlak.    *****    A legfrissebb információk az új Haikyuu!! movie-ról itt olvasható! Anime Odyssey!    *****    Ha neked is bejött az F-Zero 99, de túl sok nehézséget okoz, itt olvashatsz néhány tippet és trükköt, hogy jobban menjen    *****    A manga alapján a Migi to Dali ígérkezik a 2023 õszi szezon legrejtélyesebb animéjének. Érdemes lesz megnézni.    *****    Közel 20 év után visszatért az F-Zero sorozat. És micsoda visszatérés volt! Olvass róla itt.    *****    Mindenkinek kedvezõ árakkal, születési horoszkóp, párkapcsolati elemzés, gyermek és gyermektervezési horoszkóp! Kattints    *****    A Super Mario Bros. Movie az idei év egyik legjövedelmezõbb animációja. De vajon annyira jó is? Olvass róla itt.    *****    A Gran Turismo azon filmadaptációk közé tartozik, amit érdemes megnézni. Olvass róla a Gaming Haven-en!    *****    A most õsszel érkezõ Yuzuki-san Chi no Yon Kyoudai. ígéretes animének tûnik. A négy testvérrõl bemutatót itt olvashatsz.    *****    RITA-ORA.NET / Megnyílt Magyarország egyetlen Rita Ora rajongói oldala! Látogass el hozzánk és olvasd el a friss híreket    *****    Ismerd meg a Bakuten!!-t, olvasd el az 1. rész részletes elemzését! Késõbb további elemzések várhatók. Anime Odyssey!    *****    Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen Álom otthon.    *****    Mivel a Kaze ga Tsuyoku Fuiteiru anime karakterei fiatal felnõttek, ezért a személyiségüket is mélyebben lehet elemezni.