Orgonakoncert naptár (orgonakoncertek, orgonahangverseny országszerte, hírek a magyar orgonaéletről)
Főmenü

Hírek  (archiv)
Koncertbeszámolók, interjúk

 

Hírek

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

Az oldal működtetésének végleges bejefezése

  2013.03.24. 10:22

Tisztelt Olvasóink!

Mint korábbi közleményünkben is jeleztük, az oldal szerkesztését egy ideje már felfüggesztettük. Erő, idő és egyéb körülmények hiányában azonban úgy döntöttünk, hogy a szerkesztést végleg befejezzük.

Az archiv híreket és régebbi koncertbeszámolókat, interjúkat meghagyjuk, úgy gondoljuk, ezek még a későbbiekben is érdekesek lehetnek. Az adatbázis jellegű oldalakat (koncertnaptár, orgonaművészek, -építők, orgonás linkek) azonban töröltük, hiszen ezek létének csak folyamatos karbantartás mellett lenne értelmük.

Köszönjük, hogy az elmúlt években olvastak minket és figyelemmel kísérték munkánkat! Reméljük, hogy a hazai orgonakultúra egyszer majd nálunk is eljut egy olyan, Európa több országában már működő szintre, ahol a szakma különböző képviselői és a laikus orgonakedvelők egy szervezetbe tömörülve, erőiket, tudásukat, eltérő kvalitásaikat összefogva tudják majd a sípos orgonák ügyét szolgálni.

Üdvözlettel,

a szerkesztők

Fűri Gábor kántor, orgonista, egyházzenész temetése

  2012.12.28. 20:24

 

A 2012. december 11-én elhunyt Fűri Gábor kántor, orgonista, egyházzenész temetési miséje, urnás temetése 2012. dec. 29-én 17.30 órakor lesz a budapesti Rózsafüzér királynéja (volt Domonkos) plébániatemplomban (Budapest XIV., Thököly út 58.). A szertartás után rövid orgonás áhítatot tartanak búcsúzóul az emlékére.

Orgonában nagyhatalom Magyarország

  2012.12.04. 17:30

Orgonistaként játszott már együtt harmonikával és tárogatóval is, szívesen belekap műfajok közti produkciókba, de egyszerű kórustagként is boldog. A lényeg, hogy a zene közelében legyen. Balatoni Sándor egy kevésbé közönségkedvenc területen, egyházzenészként is képes volt sikeresen fellépni komponistaként és koncertszervezőként is, ráadásul úgy, hogy nem is Budapesten dolgozik. Talán ezzel hívta fel magára a Junior Prima díj zsűrijének figyelmét, zeneművészet kategóriában idén ő volt a tíz díjazott egyike.

A cikk folytatását a Magyar Nemzet Online oldalán ide kattintva olvashatják.

"Új kapuk a régi ösvényen" – orgonaavató Óbudán

  2012.11.27. 13:35

 

2012. december 2-án délután 3 órakor Magyarország első új építésű mechanikus kúpládás orgonája szólal meg az Óbudai Református Templomban (Bp. III. ker., Kálvin köz 4.), elsőként Christoph Bossert, a világhírű német orgonaművész keze alatt.
 
Az orgonát az AerisOrgona Kft. építette. Egyedülálló és hazánkban példaértékű, hogy az 1899-es Országh orgona megmaradt alkatrészeit felhasználva, teljesen az egykori orgonaépítő szellemében építették újra a hangszert. Valódi zenei csemege az újonnan beépített harmónium regiszter, melynek hangerejét egy szélnyomás-szabályozóval lehet változtatni. Ez szintén elsőként valósult meg Magyarországon. 
Végre megbizonyosodhatunk arról, hogy az orgona az egyik zeneileg legérzékenyebb, leghajlékonyabb hangszer, nem pedig statikus gépezet. 

Jótékonysági Karácsonyváró zenés áhítatok a Belvárosi templomban Baján

  2012.11.26. 12:08

 

Advent vasárnapjain jótékony célú Karácsonyváró Zenés áhítatokra hív minden érdeklődőt a Belvárosi Plébánia, melyek alkalmával a zene hangjai mellett a karácsony ünnepére felkészítő gondolatok is elhangzanak. Az elmélkedéseket minden alkalommal Binszki József baja-belvárosi plébános úr tartja.
Az első alkalommal advent 1. vasárnapján 19 órai kezdettel Dudás Nóra, a Debreceni Egyetem hallgatója fog orgonálni, énekel: Kovács Csilla szoprán énekes.  
A zenés áhítatokra a belépés természetesen díjtalan, de adományokat a belvárosi templom orgonájának felújítására köszönettel elfogadnak. 
 
A sorozat honlapja (ahol a felújításra szoruló orgona állapotáról Dr. Kosóczki Tamás írását is olvashatják): www.orgona.baja.hu

Átadták a Junior Prima Díjakat a magyar zeneművészet kategóriában

  2012.11.23. 19:33

 

Tíz fiatal zenész vehette át az idei Junior Prima Díjakat a magyar zeneművészet kategóriában pénteken délelőtt a Szépművészeti Múzeumban rendezett ünnepségen.
 
A Prima Primissima Alapítvány és a kategória társalapítója, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. hétezer euró pénzjutalommal járó díját az Anima Musicae Kamarazenekar, Balatoni Sándor orgonaművész, zeneszerző, a pécsi Piusz-templom másodkarnagya, Gyöngyösi Ivett zongoraművész, Kállai Ernő hegedűművész, Medgyesi Zsolt zongoraművész-jelölt, Szigetvári Dávid énekes, Szőke Nikoletta dzsesszénekes, Vörös Szilvia énekes, Tóth Péter zongoraművész és Zombola Péter zeneszerző kapta.
Baji Csaba, az MVM Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy idén ötödik alkalommal ítélték oda a díjat, és ígéretet tett arra, hogy jövőre is a Demján Sándor kezdeményezésére elindult, fiatal tehetségeket támogató ügy mellé állnak. 
 Hangsúlyozta: azokat a fiatal művészeket ünneplik, akik talán előbb lehettek világhírűek, mint idehaza ismertek és elismertek. "Célunk mégis az kell legyen, hogy itthon alkossanak, és a hazai közönség is láthassa, hallhassa őket." 
A zsűri elnöke, Batta András, a Zeneakadémia rektora arról beszélt, hogy a díjátadás az év egyik legboldogabb napja, nemcsak a díjazottak, hanem a testület és a tanárok számára is, hiszen fő hivatásuknak a tehetségek kibontakoztatását tekintik. 
A zsűri (Baráti Kristóf hegedű-, Binder Károly és Bogányi Gergely zongoraművész, Devich János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa, Jakobi László hangversenyrendező és Lakatos György fagottművész) idén is a bőség zavarával birkózott, 26 komoly jelöltből kellett a 10 díjazottat kiválasztania - hangoztatta Batta András.
A Művészetek Palotájában péntek este Beethoven hegedűversenyét játszó Kállai Ernő helyett édesapja, a külföldön szereplő Szigetvári Dávid helyett volt tanára, Halmai Katalin és az ugyancsak külföldön lévő Tóth Péter helyett is édesapja vette át az elismerést.
 
MTI 2012. november 23., péntek 14:25

Ismét plusz pénz a Zenekadémiának

  2012.11.17. 08:57

 

Nyolcszázmillió forintot ad a kormány a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem történeti Voit-orgonáinak restaurálására és rekonstrukciójára.
 
A Magyar Közlönyben megjelent közlés szerint a restaurálást és a rekonstrukciót 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben végzik. Ehhez összesen legfeljebb 800 millió forint keretösszegről kell gondoskodnia a nemzetgazdasági miniszternek az egyes költségvetési években.
 
Fassang László és Szabó Balász orgonaművész, a projekt szakmai vezetőinek pályázatában két hangszerről van szó, a nagytermi és a kupolatermi orgonáról. Mindkettő az 1900-as évek elejének legfontosabb készítőjétől, a német Voit cégtől való, a nagytermi a Voit műhely legnagyobb hangszere volt.
 
A cikk folytatását a Fidelio oldalain ide kattintva olvashatják.

Orgonaesték a Budapest Külső-Ferencvárosi Szent Kereszt templomban

  2012.10.19. 12:43

 

A Külső-Ferencvárosi Szent Kereszt templomban (Budapest IX., Üllői út 145.) három orgonakoncertből álló sorozatot tartanak, melyre Dr. Kerényi Lajos plébános atya és a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt. A koncertekre a belépés díjtalan. 
A templom orgonáját 2009-2011 között a BKM Orgonaüzem újította fel, aminek keretében jelentős átalakításra és bővítésre is sor került. A hangszer jellemzőiről, diszpozíciójáról ide kattintva olvashatnak, ahol további képeket is megtekinthetnek.
 
A koncertsorozat programja:
2012. október 27-én 19 órakor
Kovács Levente orgonamüvész és Gál-Tamási Zsombor hegedümüvész koncertje.
 
2012. november 24-én 19 órakor
Uhrner Brúnó orgonaművész koncertje.
 
2012. december 29-én 19 órakor
Réz Lóránt orgonaművész és Kóródi Anikó operaénekes koncertje.

Hommage á Koloss István

  2012.10.10. 13:48

 

2012. október 13-án szombaton 19 órai kezdettel emlékkoncertet tartanak Koloss  István zeneszerző-orgonaművész születésének 80. évfordulója alkalmából.  A szervezők szeretettel várnak mindenkit, akik tisztelték és szerették Koloss Istvánt.
A hangversenyen - melyre a belépés díjtalan - Dr. Karasszon Dezső, Virágh András, Virágh András Gábor és Szotyori Nagy Gábor-orgona, Koloss Krisztina-cselló és a Szent István Bazilika Kórusa  (vezényel:Fehér László) működnek közre.
 
A sorozat második koncertjére 2012. október 21.-én vasárnap 19 órai kezdettel kerül sor Debrecenben, a Szent Anna Székesegyházban (közreműködik: Dr. Karasszon Dezső, Virágh András Gábor és Szotyori Nagy Gábor-orgona, Koloss Krisztina-cselló).

Orgonaesték a budai kapucinus templomban

  2012.10.09. 14:03

 

Október 14-től ismét megrendezik a vasárnapi orgonaesteket a budai Árpád-házi Szent Erzsébet (kapucinus) templomban.  Az orgonaesték története, valamint a hangszer bemutatása az eddigi sorozatokról szóló híradásainkban már szerepelt. 
 
A továbbiakban Lendvai István Gábor írását olvashatják:
„Az idei, 2012-es év fontos évforduló a hangszer történetében. A kapucinus templom orgonáját 1892-ben építette a Rieger orgonagyár – opus 353. számmal –, érdekes egybeesés, hogy Charles-Marie Widor épp ebben az évben vette maga mellé segédnek Louis Vierne-t a párizsi Saint-Sulpice templomban. Bár a hangszert az orgonagyár 1920-ban bővítette és átépítette a már meglévő sípok felhasználásával, elmondhatjuk, hogy e hangszer sípjainak jelentős része már 120. éve tölti meg hangjával a kapucinus templomot. Az egykor nagy hírnévnek örvendő Rieger orgonagyárnak ez az egyik legnagyobb hangszere, mely eredeti diszpozíciójában maradt meg. Vele egykorú társai már számos átépítésen vannak túl, így egyre kevesebb az eredeti Rieger-hangzást őrző és méreteiben a budai kapucinusok templomáéhoz hasonló orgona. Érdekességei többek között az átcsapó nyelvregiszterek – a II. manuál Klarinettje, a III. manuál Oboája –, melyek egyre csökkenő számuk miatt ma már kuriózumnak számítanak, készítésükre napjainkban a nagymúltú orgonaépítő cégek közül is világszerte csupán egy-egy vállalkozik.
Az őszi évadban immár 11. alkalommal kerül itt megrendezésre olyan hangversenysorozat, mely hármas céllal bír. Elsőként: megismertetni az orgonazene kedvelőivel ezt az egyedi hangszert. Másodsorban: önkéntes adományok gyűjtése a nagyobb javítási munkálatok fedezésére. Harmadikként pedig: lehetőséget adni a felnövekvő orgonista nemzedéknek a bemutatkozásra.”

A sípokon is túl

  2012.10.03. 12:16

 

"Ha nem tudod hová mész, oda bármilyen úton eljuthatsz" - Lewis Carroll halhatatlan regényének bölcsessége kétségkívül megfontolandó, a jelenkor orgonás kultúrájának óriása, Jean Guillou azonban művészi utazásait illetően nem veszi magára leegyszerűsítő módon. Sőt, inkább kiélezi. Mert ha igaz is, hogy "bármilyen" módon eljuthatunk ama meghatározatlan, kalandos helyre, azért végül mégiscsak el kell döntenünk, hogy merre induljunk, sőt, hogy elinduljunk-e egyáltalán.

A cikk folytatását a fidelio.hu oldalán ide kattintva olvashatják.

Budakeszi orgonakoncert-sorozat zárókoncertje

  2012.09.23. 16:53

 

A remek akusztikával megáldott budakeszi római katolikus templomban második éve rendeznek nagysikerű orgonakoncert-sorozatot. Az idei zárókoncertet szeptember 29-én 20 órai kezdettel Fassang László adja, a koncerten közreműködik Kristófi Ágnes énekművész. 
A több, mint száz éves Rieger-orgona történetéről itt olvashatnak. 
 
Forrás: hirmondo.budakeszi.hu

Őszi orgonakoncertek a kőbányai Szent László-templomban

  2012.09.19. 12:43

 

A koncertek az esti szentmise után, 18:45-kor kezdődnek, a részletes műsorok a koncertnaptárunkban lesznek olvashatók.
Fellépnek:
 
szeptember 22. (a Szakrális Művészetek Hetében): Horváth Márton Levente (orgona), Nagy Antal Endre (trombita)
 
október 6.: Enyedi Pál (orgona) vezetésével a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene szakos hallgatói (zenés vesperás)
 
október 20.: Harmath Dénes (orgona), Benedek András (ének)
 
A koncertek ingyenesek, adományokat ezek költségeire köszönettel fogadnak.
 

Bakáts téri Ősz 2012 - Orgonahangversenyek az Assisi Szent Ferenc Plébániatemplomban

  2012.09.10. 11:11

 

2012 szeptemberétől november végéig szombatonként őszi hangversenysorozatot tartanak az Ybl Miklós által tervezett Bakáts téri, különleges szépségű Assisi Szent Ferenc műemléktemplomban.
A koncerteken nemcsak az orgonamuzsika, hanem hangszeres szólisták közreműködésével a kamarazene is fontos szerepet játszik majd.A hangversenysorozat során Bach, Handel, Vivaldi, Saint-Saens, Franck, Schumann, Liszt művei mellett kortárs magyar szerzők alkotásai is megszólalnak.
A részletes műsort ide kattintva olvashatják, de természetesen a naptárunkban is megtalálható lesz.

Ars Sacra Fesztivál 2012 - A Szent Művészet Ünnepe

  2012.09.04. 17:14

 

Mottó: "...az igazság szabaddá tesz..." Jn 8,32
 
VI. Szakrális Művészetek Hete: 2012. szeptember 15-23.
Templomok éjszakája: 2012. szeptember 15.
 
A részletes programok az Ars Sacra Alapítvány honlapján követhetők. Határainkon belül és túl sokhelyütt szólalnak meg az orgonák - a főbb orgonás eseményeket naptárunkban is szerepeltetjük.
 
A honlapon beszélgetést olvashatnak Jelenits István esztéta-teológussal a szakrális művészetek mai szerepéről, a művészet útkereséseiről:
"A Szakrális Művészet Hete rendezvénysorozat hatodik évéhez érkezett, egy útkeresés újabb állomásához. A szervezők részben maguk is alkotó művészek, akik kezdettől azt tűzték ki célul, hogy megismertessék az európai keresztény művészeti hagyományokat, és a párbeszéd jegyében megszólítsák mind a közönséget, mind a művésztársadalmat. Azzal a meggyőződéssel, hogy a művészet a benne rejlő szépség által segít áthidalni a távolságokat, közelebb hoz egymáshoz." 
 
Forrás: http://www.ars-sacra.hu/ 

Leányfalusi Vilmos kitüntetése

  2012.08.23. 10:22

 

A Parlament Kupolatermében augusztus 20-án, hétfőn átadták hazánk legrangosabb állami kitüntetéseit. Az egyházzene fél évszázados művészi igényességű tolmácsolásáért, karnagyi tevékenységéért Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Leányfalusi Vilmos orgonaművész, a Kalocsai Főszékesegyház karnagya, kanonok. 
 
(Forrás: MKPK Sajtószolgálat - http://uj.katolikus.hu)

Musica Mundi - Ének, orgona, viola da gamba, cselló és kamarazene kurzus

  2012.07.26. 15:18

 

Augusztus 21. és 29. között ez évben hetedik alkalommal rendezik meg Vácott a Musica Mundi nyári kurzust, melynek középpontjában eddig csak a barokk zene előadásmódjának historikus gyakorlata állt. Ez évben első alkalommal párhuzamosan ének- és orgonakurzust is tartanak, ezzel folytatva az 1990-ben megszakadt váci kurzust és az orgonatanszak zártkörű nyári foglalkozásait.
 
A kurzusok egyaránt nyitottak minden korosztály és szint számára, repertoár megkötés nélkül. Céljuk, hogy a résztvevők közösen gondolkodva, mégis egyéni foglalkozások keretében megismerkedjenek a hangszeres játék és a klasszikus éneklés lényegi kérdéseivel. Az orgonakurzus megkülönböztetett figyelmet szentel az akusztikai kérdések, alkalmazkodási készség, „értő” műtanulás, technikai problémák témaköreinek, továbbá a kísérésnek és a continuo játék alapjainak. Mindezt a kurzuson kiegészítő tevékenységek is segítik (zenehallgatás, orgonalátogatás). A résztvevők a kurzus egy részében a kamaramuzsikálásban is aktívan részt vehetnek a barokk zene stíluskörében.
 
A nyári szemináriumhoz kiváló hátteret biztosít a barokk, festői szépségű Vác.
 
A kurzus tanárai
 
Bednarik Anasztázia DLA — orgona
Rácz Éva — magánének
Szászvárosi Sándor — viola da gamba, cselló és kamarazene
 

Orgona- és improvizációs kurzus a Crescendo Nyári Akadémián

  2012.07.16. 16:02

 

2012. július 30. - augusztus 13. között kerül megrendezésre a Crescendo Nyári Művészeti Akadémia Sárospatakon, melynek keretében Fassang László tart orgona improvizációs kurzust mind kezdő, mind haladó szinten.
 
A kurzus fő hangszere egy 1871-ben Ludwig Moser által készített, a közelmúltban felújított 24 regiszteres mechanikus orgona. Sárospatakon két további orgona áll rendelkezésre a gyakorlásra.
 
Az orgona és improvizáció tervezett programja:
- első lépések az improvizációs készségek fejlesztéséhez
- korál- és népének-harmonizálás
- stílusok - formák
- continuo játék - kamarazene (együttműködve a Rohmann Ditta vezette csellista osztállyal)
- hangszer és tér, mint az improvizáció elsődleges forrásai
 
Lehetőség van a kurzuson passzív résztvevőként is jelen lenni. A részvételi díjakról és a jelentkezési módokról a www.crescendohungary.org oldalon tájékozódhatnak.

Somogyi-Tóth Dániel szülőágyért orgonál

  2012.07.13. 13:42

 

Egy modern szülőágy megvásárlására indított gyűjtést a gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház szülészet-nőgyógyászati osztálya. A cél a szülő nők komfortérzetének növelése. Július 15-én 19 órakor, a gyulai belvárosi katolikus templomban tartandó jótékonysági Bach-orgonaest ezt a célt segíti. Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész-karmester örömmel állt a kezdeményezés mellé.

A cikk folytatását a beol.hu oldalán ide kattintva olvashatják.

Magyar orgonista Gdanskban

  2012.07.09. 11:04

 

A legrangosabb lengyelországi szemleként számon tartott Nemzetközi Orgonafesztivált csaknem fél évszázada rendezik meg Gdansk Oliwa kerületének több mint 800 éves bazilikájában. Júliusban és augusztusban a világ legjelesebb orgonaművészei a klasszikusok mellett saját, új alkotásaikat is előadják a különleges hangzásáról ismert, csaknem 250 éves oliwai hangszeren. A három részből álló oliwai orgona jellegzetes hangzása mellett rokokó díszítésének köszönheti világhírnevét. A napjainkig folyamatosan bővített instrumentum több mint 7800 sípból áll, amelyek közül a leghosszabb eléri a 10 métert.
 
A műsorról szólva, idén egyebek között a Belgiumban élő Zbigniew Kruczek mutatja be Johann Sebastian Bach zeneművei ihlette darabjait, a párizsi Naji Hakim orgonaművész pedig a Lengyel Balti Filharmónia Szimfonikus Zenekarával ad koncertet. Rostetter Szilveszter, aki a veszprémi Árpád-házi Szent Margit plébániatemplom orgonistája, júliusi koncertjén az Elke Bruns-Lindemann és Gerd-Peter Münden vezette braunschweigi kórussal lép fel, magyar zeneszerzők, köztük Liszt Ferenc műveit is megszólaltatva. A szervezők mintegy négyezer látogatót várnak az idei fesztiválra, amelyen a közönség nem csak hallhatja, de egy multimédiás kivetítőn meg is nézheti, hogyan játszanak a művészek.
 
Forrás: Fidelio.hu

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.