Orgonakoncert naptár (orgonakoncertek, orgonahangverseny országszerte, hírek a magyar orgonaéletről)
Főmenü

Hírek  (archiv)
Koncertbeszámolók, interjúk

 

Hírek
Hírek : Orgonaesték a budai kapucinus templomban

Orgonaesték a budai kapucinus templomban

  2012.10.09. 14:03

 

Október 14-től ismét megrendezik a vasárnapi orgonaesteket a budai Árpád-házi Szent Erzsébet (kapucinus) templomban.  Az orgonaesték története, valamint a hangszer bemutatása az eddigi sorozatokról szóló híradásainkban már szerepelt. 
 
A továbbiakban Lendvai István Gábor írását olvashatják:
„Az idei, 2012-es év fontos évforduló a hangszer történetében. A kapucinus templom orgonáját 1892-ben építette a Rieger orgonagyár – opus 353. számmal –, érdekes egybeesés, hogy Charles-Marie Widor épp ebben az évben vette maga mellé segédnek Louis Vierne-t a párizsi Saint-Sulpice templomban. Bár a hangszert az orgonagyár 1920-ban bővítette és átépítette a már meglévő sípok felhasználásával, elmondhatjuk, hogy e hangszer sípjainak jelentős része már 120. éve tölti meg hangjával a kapucinus templomot. Az egykor nagy hírnévnek örvendő Rieger orgonagyárnak ez az egyik legnagyobb hangszere, mely eredeti diszpozíciójában maradt meg. Vele egykorú társai már számos átépítésen vannak túl, így egyre kevesebb az eredeti Rieger-hangzást őrző és méreteiben a budai kapucinusok templomáéhoz hasonló orgona. Érdekességei többek között az átcsapó nyelvregiszterek – a II. manuál Klarinettje, a III. manuál Oboája –, melyek egyre csökkenő számuk miatt ma már kuriózumnak számítanak, készítésükre napjainkban a nagymúltú orgonaépítő cégek közül is világszerte csupán egy-egy vállalkozik.
Az őszi évadban immár 11. alkalommal kerül itt megrendezésre olyan hangversenysorozat, mely hármas céllal bír. Elsőként: megismertetni az orgonazene kedvelőivel ezt az egyedi hangszert. Másodsorban: önkéntes adományok gyűjtése a nagyobb javítási munkálatok fedezésére. Harmadikként pedig: lehetőséget adni a felnövekvő orgonista nemzedéknek a bemutatkozásra.”

Az előadók:

  • október 14-én BEDNARIK Anasztázia orgonaművész
  • november 4-én BARTL Erzsébet orgonaművész
  • november 11-én ELEKES Zsuzsanna orgonaművész
  • december 2-án DOBSZAY Péter, a Zeneakadémia orgona tanszakának hallgatója.
  • A záró koncerten, december 9-én a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola legtehetségesebb orgona-szakos növendékei kapnak lehetőséget tudásuk bemutatására (tanár: Elekes Zsuzsanna).
 
A 2007-es kezdetek óta számos orgonaművész és orgonista jóvoltából szebbnél szebb (olykor egészen különleges, máshol nem játszott) műsorokat hallhatott itt a közönség. A koncertek adását ingyenesen vállaló művészek: Almásy László Attila, Bartl Erzsébet, Bednarik Anasztázia, Deák László, Elekes Zsuzsanna, Harmath Dénes, Hock Bertalan, Horváth Márton Levente, Káli-Kullay Rita, Kárpáti József, Kecskés Mónika, Kuzsner Péter, Pálúr János, Rostetter Szilveszter, Soltész Petra, Virágh András Gábor orgonaművészek és Botos Veronika brácsaművész. A fiatal orgonisták: Lendvai István Gábor - a koncertek aktív résztvevője, aki a szervezés munkája mellett a kezdetektől fogva az orgona karbantartását is végzi; Dobszay Péter, Gedai Ágoston, Mészáros Zsolt Máté, Monostori Ferenc és Tóka Ágoston – a Zeneakadémia orgonaszakos hallgatói; Faragó Ákos – a Zeneakadémia Egyházzene-orgona szakos hallgatója; valamint a békéscsabai zeneművészeti szakközépiskola növendékei. A fentieken kívül egy-egy koncerten közreműködtek: Brazsil Márta, Etlinger Anna, Faragó András, Pócs Béla, Román Mikola és Tóth Zoltán.
 
Az előadók és a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a budai kapucinus templom orgonaestéire, melyeken a részvétel továbbra is ingyenes.
 
A templom (Fő utca 32.) a Batthyány tértől a Lánchíd felé pár percnyi sétával – vagy a tízpercenként közlekedő 86-os busszal – érhető el. A koncertek a vasárnap esti szentmise után, 7 órakor kezdődnek, részletes műsorukat a naptárban közzétesszük.
 

 

Anime, manga, videojátékok, könyvek, japán és holland kultúra. Ha ezek mind érdekelnek, látogass el az oldalamra.    *****    35 éves a világ egyik legnagyszerûbb játéka, a Super Mario Bros. 3! Ennek alkalmából írtam egy retrospektív cikket.    *****    Megújultunk! Új köntösben a Mesetár! Gyere, és nézz be hozzánk!    *****    A legfrissebb információk a frissen megjelent Super Mario Bros. Wonder-rõl, de szinte mindegyik Mario játék jelen van.    *****    A legfrissebb információk a két kiváló japán énekesnõrõl Hayashibara Megumi-ról, Okui Masami-ról és saját projektjeikrõl    *****    Kritika a 13 év után visszatért Nox legújabb albumáról, a Fõnixrõl.    *****    farkasmetal--Lakatos munka- Haidekker kerítés- Haidekker kapu-farkasmetal- Lakatosmunka- Kerítés-Épületlakatos-    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell nézni.Nézz bele Te is ebbe a csodás tükörbe! Szeretettel várlak.    *****    A legfrissebb információk az új Haikyuu!! movie-ról itt olvasható! Anime Odyssey!    *****    Ha neked is bejött az F-Zero 99, de túl sok nehézséget okoz, itt olvashatsz néhány tippet és trükköt, hogy jobban menjen    *****    A manga alapján a Migi to Dali ígérkezik a 2023 õszi szezon legrejtélyesebb animéjének. Érdemes lesz megnézni.    *****    Közel 20 év után visszatért az F-Zero sorozat. És micsoda visszatérés volt! Olvass róla itt.    *****    Mindenkinek kedvezõ árakkal, születési horoszkóp, párkapcsolati elemzés, gyermek és gyermektervezési horoszkóp! Kattints    *****    A Super Mario Bros. Movie az idei év egyik legjövedelmezõbb animációja. De vajon annyira jó is? Olvass róla itt.    *****    A Gran Turismo azon filmadaptációk közé tartozik, amit érdemes megnézni. Olvass róla a Gaming Haven-en!    *****    A most õsszel érkezõ Yuzuki-san Chi no Yon Kyoudai. ígéretes animének tûnik. A négy testvérrõl bemutatót itt olvashatsz.    *****    RITA-ORA.NET / Megnyílt Magyarország egyetlen Rita Ora rajongói oldala! Látogass el hozzánk és olvasd el a friss híreket    *****    Ismerd meg a Bakuten!!-t, olvasd el az 1. rész részletes elemzését! Késõbb további elemzések várhatók. Anime Odyssey!    *****    Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen Álom otthon.    *****    Mivel a Kaze ga Tsuyoku Fuiteiru anime karakterei fiatal felnõttek, ezért a személyiségüket is mélyebben lehet elemezni.