Orgonakoncert naptár (orgonakoncertek, orgonahangverseny országszerte, hírek a magyar orgonaéletről)
Főmenü

Hírek  (archiv)
Koncertbeszámolók, interjúk

 

Hírek
Hírek : Leányfalusi Vilmos kitüntetése

Leányfalusi Vilmos kitüntetése

  2012.08.23. 10:22

 

A Parlament Kupolatermében augusztus 20-án, hétfőn átadták hazánk legrangosabb állami kitüntetéseit. Az egyházzene fél évszázados művészi igényességű tolmácsolásáért, karnagyi tevékenységéért Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Leányfalusi Vilmos orgonaművész, a Kalocsai Főszékesegyház karnagya, kanonok. 
 
(Forrás: MKPK Sajtószolgálat - http://uj.katolikus.hu)

 

Leányfalusi Vilmos teológiai tanulmányait a szegedi Hittudományi Főiskolán végezte, Grősz József kalocsai érsek 1960-ban szentelte pappá. Orgonatanulmányait Pécsi Sebestyénnél kezdte, majd Rómában a Pápai Zeneakadémián (Pontificio Istituto di Musica Sacra) folytatta, ahol Ferruccio Vignanelli tanítványaként szerezte meg orgonaművészi diplomáját 1974-ben. A köztünk élő azon kevesek egyike, akik Pierre Cochereau mestertől (Nice) személyesen tanulhatták az improvizáció művészetét. "Francia orgonaművek" című hanglemeze és "Az improvizáció mesterei" hangszalag (1991), majd az "Orgonaművek a Kalocsai Főszékesegyházban" (2005) CD-jét követően "Organ music Kalocsa Cathedral" címmel az egyházi év liturgikus énekeire és négy nemzet himnuszának dallamaira játszott improvizációi jelentek meg CD-n. 
2007-ben, hetvenedik születésnapja alkalmával az Új Ember katolikus hetilap, 2010-ben pedig a baon.hu jelentetett meg vele interjút ("Égbe szárnyalás a zene útján" címmel). 
A ma is folyamatosan koncertező művész 44. éve szolgál a kalocsai székesegyházban orgonistaként és karnagyként. Az eltelt évtizedek során a magyarországi székesegyházakon és templomokon kívül számos helyen adott koncertet Olaszországban, Németországban, Ausztriában és Franciaországban. A budapestiek legutóbb 2011 őszén, a Domonkos-templom orgonáján csodálhatták meg a művész játékát, aki ezt a koncertjét is - mintegy "védjegyeként" - remekbe szabott improvizációval zárta.
 
A Kalocsa Tv műsorában az idén 75 éves művésztől hallhatunk az egyházi szolgálat és a zene iránti elhivatottság által vezérelt életútjáról. 
(videó) 
 
 
 

 

Anime, manga, videojátékok, könyvek, japán és holland kultúra. Ha ezek mind érdekelnek, látogass el az oldalamra.    *****    35 éves a világ egyik legnagyszerûbb játéka, a Super Mario Bros. 3! Ennek alkalmából írtam egy retrospektív cikket.    *****    Megújultunk! Új köntösben a Mesetár! Gyere, és nézz be hozzánk!    *****    A legfrissebb információk a frissen megjelent Super Mario Bros. Wonder-rõl, de szinte mindegyik Mario játék jelen van.    *****    A legfrissebb információk a két kiváló japán énekesnõrõl Hayashibara Megumi-ról, Okui Masami-ról és saját projektjeikrõl    *****    Kritika a 13 év után visszatért Nox legújabb albumáról, a Fõnixrõl.    *****    farkasmetal--Lakatos munka- Haidekker kerítés- Haidekker kapu-farkasmetal- Lakatosmunka- Kerítés-Épületlakatos-    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell nézni.Nézz bele Te is ebbe a csodás tükörbe! Szeretettel várlak.    *****    A legfrissebb információk az új Haikyuu!! movie-ról itt olvasható! Anime Odyssey!    *****    Ha neked is bejött az F-Zero 99, de túl sok nehézséget okoz, itt olvashatsz néhány tippet és trükköt, hogy jobban menjen    *****    A manga alapján a Migi to Dali ígérkezik a 2023 õszi szezon legrejtélyesebb animéjének. Érdemes lesz megnézni.    *****    Közel 20 év után visszatért az F-Zero sorozat. És micsoda visszatérés volt! Olvass róla itt.    *****    Mindenkinek kedvezõ árakkal, születési horoszkóp, párkapcsolati elemzés, gyermek és gyermektervezési horoszkóp! Kattints    *****    A Super Mario Bros. Movie az idei év egyik legjövedelmezõbb animációja. De vajon annyira jó is? Olvass róla itt.    *****    A Gran Turismo azon filmadaptációk közé tartozik, amit érdemes megnézni. Olvass róla a Gaming Haven-en!    *****    A most õsszel érkezõ Yuzuki-san Chi no Yon Kyoudai. ígéretes animének tûnik. A négy testvérrõl bemutatót itt olvashatsz.    *****    RITA-ORA.NET / Megnyílt Magyarország egyetlen Rita Ora rajongói oldala! Látogass el hozzánk és olvasd el a friss híreket    *****    Ismerd meg a Bakuten!!-t, olvasd el az 1. rész részletes elemzését! Késõbb további elemzések várhatók. Anime Odyssey!    *****    Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen Álom otthon.    *****    Mivel a Kaze ga Tsuyoku Fuiteiru anime karakterei fiatal felnõttek, ezért a személyiségüket is mélyebben lehet elemezni.