Orgonakoncert naptár (orgonakoncertek, orgonahangverseny országszerte, hírek a magyar orgonaéletről)
Főmenü

Hírek  (archiv)
Koncertbeszámolók, interjúk

 

Koncertbeszámolók
Koncertbeszámolók : Beszélgetés Virágh András Gáborral, a Szent István-bazilika orgonaművészével

Beszélgetés Virágh András Gáborral, a Szent István-bazilika orgonaművészével

Dóczi Klára, Selmeczi-Molnár Ágnes  2010.08.15. 22:02

- Kedves Andris! Körülbelül egy éve, annak a hírnek a kapcsán készítettünk Veled interjút, hogy a Debreceni Egyetem „Tudományegyetemi Karok Kiváló Hallgatója" kitüntetése mellett vehetted át orgonaművész-tanári diplomádat. Idén áprilisban megnyerted a Zeneakadémia zeneszerző-versenyét, ebben az évben Fischer Annie előadói ösztöndíjban is részesültél, most pedig abból az alkalomból tesszük fel újabb kíváncsi kérdéseinket, hogy a budapesti Szent István Bazilika orgonaművésze lettél.

- A budapesti székesegyház történetében, úgy tudjuk, ilyen fiatalon orgonaművész még nem kapott kinevezést. Hírneves elődöd 47 éven át – ez év áprilisában bekövetkezett haláláig – Koloss István orgonaművész, zeneszerző, korábbi tanárod volt. A Te zeneszerzői és hangszeres előadói sikereid már eddig is tanúsították kivételes tehetségedet, de nem gondolod-e, hogy az angyalok a tenyerükön hordoznak, hogy ilyen magas pozíciót ennyire fiatalon sikerült elnyerned? Hogyan történt, hogy Téged ért ez a megtiszteltetés?


Koloss István Tanár úr 16 éves koromban tartotta életem első zeneszerzés óráját, amely alkalomtól kezdve szakmai és emberi kapcsolatunk folytonossá vált, és a zeneszerzés órákért „cserébe” egyre gyakrabban engem kért meg, hogy alkalmanként a vasárnap déli miséken helyettesítsem. Ennek ellenére – bármennyire is hihetetlenül hangzik – meg sem fordult a fejemben, hogy egyszer majd én fogok az Ő „székében” ülni. Tavaly nyáron Koloss Tanár úr magához hívott (fogalmam se volt, hogy miért), és különösebb „expozíció” nélkül közölte velem, hogy rövidesen visszavonul, és engem jelölne ki utódjának. Hirtelen szóhoz sem jutottam! Miután rövid idő elteltével sikeresen magamhoz tértem, azt is megtudtam, hogy rajtam kívül több embert is meghallgatott, és a hallottak alapján döntött így. Legfőbb szempontjai: a liturgikus orgonajáték (improvizálás, korálharmonizálás), kóruskíséret, lapról olvasás, és természetesen az irodalom-játék voltak. „Pista Bácsi”, saját elmondása szerint, a következő naptári évben vonult volna vissza, de a Jóisten másképp döntött…


- Hogyan emlékszel Tanár úrra? Az ő munkássága, jellegzetes zenei felfogása mennyiben hatott Rád?

Döntő hatással volt pályám indulására, amiért nem tudok elég hálás lenni! És egyúttal máig hallom, érzem az Ő szellemiségét minden egyes alkalommal, amikor odaülök a Bazilika orgonájához!

 - Hogyan lehetne véleményed szerint megőrizni és méltóképpen ápolni az emlékét? Ismerik-e, játsszák-e műveit a fiatal művészek is?

Egy zeneszerző akkor „létezik”, ha játsszák a műveit, akkor is, amikor már nincs az élők sorában, ami alatt elsősorban azt értem, hogy a mindenkori szerző esetleges közbenjárása nélkül is „tovább élnek” alkotásai! Én pedig azt tudom tenni, hogy folyamatosan repertoáromon tartom orgonaműveit. A mai fiatalok ismerik a Koloss repertoár egy részét, és játsszák is. Viszont a jövő felnövő nemzedékével is meg kell ismertetni ezeket a nagyszerű alkotásokat, amely feladatot én teljes egészében sajátomnak tekintek!

- Minthogy az orgonaművészi léten túl, Te is zeneszerző vagy – és jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakos hallgatója is –, nyilván a saját elképzeléseidet is törekszel megvalósítani; amennyire lehetőségeid engedik, előnyére formálni a Bazilika zenei arculatát, sőt ezt továbbgondolva, talán a mai magyar egyházzenei élet arculatát is. Tudjuk, még korai a kérdés, de mégis feltennénk: a jelen pillanatban milyen elképzelések, lehetőségek körvonalazódnak Benned e téren?

Vannak terveim, de – mivel hivatalosan csak május óta állok a Bazilika alkalmazásában – ezek még bennem sem körvonalazódtak teljesen, hiszen minden ötlet csak akkor életképes, ha a mindenkori megvalósítás útja is feltérképezhető lesz! Mindehhez nekem is kellőképp ki kell ismernem magam a Bazilika belső, mindennapi életében…

- Zeneszerzői munkálkodásodban mennyire inspirál Téged az a hangszer, aminek most a "gazdája" lettél?

A zeneszerzői énemet a legtágabb értelemben minden inspirálja! A busz lengéscsillapítójának nyikorgásától kezdve a legmagasabb rendű zenék hallgatásáig! De komolyra fordítva; az utóbbi években orgonára kevésbé, inkább más hangszerekre komponálok, de azt hiszem, hogy az a tudat, hogy egy ilyen helyen szolgálhatok, mindenhez erőt és inspirációt ad!

- A liturgiában a régi orgonista hagyomány szerint fontos helye van az improvizációnak, amit elődöd, Koloss István tanár úr emlékezetesen művelt. Téged is sokszor hallottunk nem akárhogyan rögtönözni, ezért reméljük, hogy ezt a „műfajt” továbbra is művelni fogod. Te mit gondolsz erről, és – ha már ilyen remek hangszer van kéznél – kihasználod-e az adódó lehetőségeket?

Természetesen – a szolgálat keretein belül – igyekszem a lehető legigényesebben orgonálni, és minden alkalommal, amikor a hangszernél vagyok, igyekszem valami újat kipróbálni. Értem ezt a népénekek bejátszására, de a regisztrálásra is. Egyébként ez az egyik alapvető megközelítésem a komponáláshoz is, és az élet minden dolgához egyaránt.

- A Szent István Bazilikában sajnos régóta nincsenek olyan orgonakoncert-sorozatok, amelyeken elsősorban a hazai, de rajtuk kívül a nálunk megforduló külföldi orgonaművészek is bemutatkozhatnának; a szentmiséken kívül csak elvétve hallható ez a köztudottan remek hangszer. Hogyan látod, a jövőben lesz-e lehetőség efféle koncert-sorozat megtartására?

Örülnék, ha lenne lehetőség ennek a koncertsorozatnak az újraindítására, de ennek számos kritériuma van, amelyeknek teljesülniük kell.

- Talán kevesen tudják, de a székesegyházi orgonaművészi szolgálathoz szervesen hozzátartozik a templom kórusával kapcsolatos munka, a szentmiséken és az állandó felkészülés során a kórus kísérése. Van már gyakorlatod ebben, hiszen hosszú éveken keresztül voltál a Debreceni Református Kollégiumi Kántus orgonista-korrepetitora, és pár hónapja már a Bazilika kórusával is együtt dolgozol. Hogyan tudod hasznosítani korábbi tapasztalataidat e téren? Találkoztál-e újdonsággal a korábbiakhoz képest a jelenlegi munkádban? Hogyan fogadott az énekkar, és hogyan indult a közös munkátok Fehér Lászlóval, a Bazilika énekkarának karnagyával?

Immáron tizenkét éves korrepetitori múltra tekinthetek vissza, ugyanis tizennégy éves koromtól egészen a közelmúltig a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom orgonista-korrepetitora voltam, ahol jelenleg is Édesapám a karnagy-zeneigazgató. Mindezen tapasztalatok nélkül nem tölthetném be ezt a titulust, hiszen a tevékenységem egyik fő kritériuma az énekkar mindenkori kísérete, amely természetesen a karnaggyal való közös munkát jelenti. Tavaly szeptembertől nem hivatalosan már belefolytam a közös munkába, amelynek következtében májustól „szakadás” nélkül tudtam átvenni Koloss Tanár Úr feladatait. Fehér László karnagy úrral pedig – túlzás nélkül mondhatom – nagyszerűen tudunk együtt dolgozni, ami szintén elengedhetetlen szempont volt a kinevezésemhez.

- A kinevezésed utáni első jelentős – mondhatni országos – bemutatkozásod várhatóan az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek keretében lesz. Mint minden nagy ünnepnek, ennek is megvan a maga forgatókönyve, kötelező elemei – ezzel együtt van-e valamilyen terved erre a napra? Mivel fogsz szerepelni az ünnepség-sorozatban?

Tavaly játszottam először az augusztus 20-i bazilikai körmeneten. Idén már 20-án, a délelőtti nagymisén is én fogok közreműködni, ahol a templom énekkara Harmat Artúrnak, a székesegyház egykori karnagyának Szent István Miséjét énekli, az én közreműködésemmel.

- Számos elfoglaltságod és további tanulmányaid mellett, várhatóan lesz-e energiád, lehetőséged a repertoárod bővítésére, orgonakoncertek adására is? Mert várnánk azért a továbbiakat… :-)

Idén szeptembertől a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának leszek óraadó tanára, ahol zeneszerzés alapjai, formatan és analízis, és partitúraolvasás tárgyakat fogok tanítani, amely a rendelkezésemre álló idő még szigorúbb beosztását fogja megkívánni, de a folyamatos komponálásra, és orgonistaként repertoárom bővítésére mindig találok időt, hiszen amire nagyon akarok, azt gondolom – eddigi tapasztalataim is ezt igazolják – , tudok időt szakítani!

- Gratulálunk a kinevezésedhez, sok sikert kívánunk a további munkádhoz, tanulásodhoz! Köszönjük, hogy rendelkezésünkre álltál!

Én is köszönöm a lehetőséget!

 

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.