Orgonakoncert naptár (orgonakoncertek, orgonahangverseny országszerte, hírek a magyar orgonaéletről)
Főmenü

Hírek  (archiv)
Koncertbeszámolók, interjúk

 

Koncertbeszámolók
Koncertbeszámolók : Húsvéti orgonaünnep Kecskés Mónikával

Húsvéti orgonaünnep Kecskés Mónikával

Molnár Ágnes  2009.04.23. 09:59

Az orgonamuzsika iránt rajongó hallgatóként sokszor látogatok orgonakoncerteket. A templomi orgonakoncertek jellemzője, hogy általában kisebb létszámú hallgatóközönség előtt zajlik, a szakrális térnek megvan a maga varázsa, amelybe az orgona, mint hangszer szervesen beleilleszkedik. A templomi orgonakoncertek jellemzője még, hogy a koncertet adó orgonista a legtöbb esetben "láthatatlan", nehezebb a kapcsolatteremtés közte és a közönség között, mint egy hangversenyteremben.
Annak idején várakozással tekintettem a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének orgonája felé, hiszen ez egy egészen másfajta helyszín, az itt zajló orgonakoncerteknek sokkal kevésbé van intimitása, mint a templomiaknak. Pont ezért nagyon kíváncsi voltam Kecskés Mónika Húsvéti orgonaünnep elnevezésű koncertjére, a művésznőt már számtalanszor volt alkalmam nagy sikerű, nagyon nehéz műsorú orgonakoncerten hallani, de mindeddig csak templomban.

Húsvét ünnepének gregorián szekvenciája, a Victimae paschali laudes volt az ihletője mind a Bach-korálelőjátékoknak, mind pedig Tournemire virtuóz, Maurice Duruflé által felvételről lejegyzett improvizációjának.

Bach G-dúr fantáziája (újabban Piéce d'orgue-nek is írják), hangzott fel első számként a fenti, mechanikus játszóasztalról. Stílusos, ugyan kissé puritán regisztrálást hallhattunk – a fantázia kezdő, gyöngyöző tizenhatod menetei kissé „elvesztek” ebben a hatalmas térben. Persze a fül hamar hozzászokik a kisebb dinamika tartományhoz.

A Christ ist erstanden korálelőjáték fényes, ünnepélyes hangzása után szinte vártam egy népes ünnepi evangélikus gyülekezet boldog korál-éneklését.
Ezt követte a Christ lag in Todesbanden korálelőjáték, amely a fantáziához hasonlóan virtuóz előadásmódot kívánt – ez maradéktalan meg is valósult.

Az első félidőt a fentebb már említett grandiózus Tournemire darab zárta. E lejegyzett improvizációból azt is megtudhattuk, hogy szerzője milyen hihetetlenül virtuóz és invenciózus művész volt.
Kecskés Mónika imponáló virtuozitással, biztos kezű formálással játszotta a darabot.
A koncert kezdetén érezhető elfogódottsága itt szinte teljesen megszűnt.

A szünet után felhangzó Haydn orgonamisében főleg a Benedictus tételben került előtérbe az orgona - külön kiemelném, hogy igen nehéz az előadó dolga az együttjátszásnál a jelentős akusztikai késést legyőzve "kamarazenélni" a zenekarral és a kórussal. A mutatós, nagyrészt virtuóz orgonaszólamot kiváló előadásban hallhattuk.

A művésznőnek több - nem orgonatechnikai - nehézséggel kellett megküzdenie. A Belvárosi Ferences templomban ugyan kiváló orgonának örülhet, amely nagyorgona, de a Művészetek Palotájához képest mégis csak szerényebb. Ugyan a koncert elején érezhető volt némi elfogódottság, ahogyan a játékát kísérő tapsot, sikert eleinte fogadta, de ez a koncert folyamán változott, a játékán pedig egyáltalán nem érződött.

Kecskés Mónika sikeres koncertet adott. Technikailag vitathatatlan a tudása, a képessége, és a koncert hangulatában is képes volt arra, hogy a húsvéti ünnepek lezárásaként nagyon szép élménnyel ajándékozza meg a közönséget.

 

2009. április 13. 19.30 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) Műsor: J. S. Bach: G-dúr fantázia, BWV 572, Christ ist erstanden, BWV 627, Christ lag in Todesbanden, BWV 718, Mendelssohn: f-moll szonáta, op. 65, Nr. 1, Tournemire: Victimae paschali, Haydn: Nagy orgonamise, Hob. XXII:4, km: Zádori Mária, Schöck Atala, Megyesi Zoltán, Kovács István – ének, Nyíregyházi Cantemus Kórus (karigazgató: Szabó Soma), Erdődy Kamarazenekar, vez.: Rácz Márton

 

Anime, manga, videojátékok, könyvek, japán és holland kultúra. Ha ezek mind érdekelnek, látogass el az oldalamra.    *****    35 éves a világ egyik legnagyszerûbb játéka, a Super Mario Bros. 3! Ennek alkalmából írtam egy retrospektív cikket.    *****    Megújultunk! Új köntösben a Mesetár! Gyere, és nézz be hozzánk!    *****    A legfrissebb információk a frissen megjelent Super Mario Bros. Wonder-rõl, de szinte mindegyik Mario játék jelen van.    *****    A legfrissebb információk a két kiváló japán énekesnõrõl Hayashibara Megumi-ról, Okui Masami-ról és saját projektjeikrõl    *****    Kritika a 13 év után visszatért Nox legújabb albumáról, a Fõnixrõl.    *****    farkasmetal--Lakatos munka- Haidekker kerítés- Haidekker kapu-farkasmetal- Lakatosmunka- Kerítés-Épületlakatos-    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell nézni.Nézz bele Te is ebbe a csodás tükörbe! Szeretettel várlak.    *****    A legfrissebb információk az új Haikyuu!! movie-ról itt olvasható! Anime Odyssey!    *****    Ha neked is bejött az F-Zero 99, de túl sok nehézséget okoz, itt olvashatsz néhány tippet és trükköt, hogy jobban menjen    *****    A manga alapján a Migi to Dali ígérkezik a 2023 õszi szezon legrejtélyesebb animéjének. Érdemes lesz megnézni.    *****    Közel 20 év után visszatért az F-Zero sorozat. És micsoda visszatérés volt! Olvass róla itt.    *****    Mindenkinek kedvezõ árakkal, születési horoszkóp, párkapcsolati elemzés, gyermek és gyermektervezési horoszkóp! Kattints    *****    A Super Mario Bros. Movie az idei év egyik legjövedelmezõbb animációja. De vajon annyira jó is? Olvass róla itt.    *****    A Gran Turismo azon filmadaptációk közé tartozik, amit érdemes megnézni. Olvass róla a Gaming Haven-en!    *****    A most õsszel érkezõ Yuzuki-san Chi no Yon Kyoudai. ígéretes animének tûnik. A négy testvérrõl bemutatót itt olvashatsz.    *****    RITA-ORA.NET / Megnyílt Magyarország egyetlen Rita Ora rajongói oldala! Látogass el hozzánk és olvasd el a friss híreket    *****    Ismerd meg a Bakuten!!-t, olvasd el az 1. rész részletes elemzését! Késõbb további elemzések várhatók. Anime Odyssey!    *****    Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen Álom otthon.    *****    Mivel a Kaze ga Tsuyoku Fuiteiru anime karakterei fiatal felnõttek, ezért a személyiségüket is mélyebben lehet elemezni.