Orgonakoncert naptár (orgonakoncertek, orgonahangverseny országszerte, hírek a magyar orgonaéletről)
Főmenü

Hírek  (archiv)
Koncertbeszámolók, interjúk

 

Hírek
Hírek : Barokk orgonahangversenyek a budakeszi római katolikus templom 100 éves Rieger-orgonáján

Barokk orgonahangversenyek a budakeszi római katolikus templom 100 éves Rieger-orgonáján

  2011.03.18. 16:11

Április 2-től koncertsorozattal ünneplik a Budakeszi Havasboldogasszony Plébániatemplom 16 regiszteres hangszerét, amelyet annak idején koruk legnevesebb orgonaépítői, a Rieger műhely mesterei készítettek 1910-ben.

Az orgona történetéről dr. Enyedi Pál művész urat idézzük: 
A hangszer 1910-ben épült. (Ld. Solymosi Ferenc cikkét a hazai Rieger-orgonákról a Magyar Egyházzene folyóirat VIII. évf. 1. számában.) Első átalakítását az első világháború után szenvedte el, amikor a hadi célra elvitt homlokzati sípokat horganysípokkal pótolták. A következő átépítés, az elektromosítás a Mészáros-Keve-cég munkája. A barokkizálás a kor divatja volt, és az anyagi kényszer miatt legolcsóbb megoldásként a síp-levágást alkalmazták. Mindennek azonban megvannak a technikai korlátai (síp- és szálláda-méretek, a kúpláda hangzási jellemzői).
Az orgona jelenleg elektro-pneumatikus, két szabad kombinációval, hengerrel. 
Az orgonaszekrény mai fehér festése alatt szép pasztellszínek rejlenek (ez jellemző volt Riegerre), ami talán az 1910-es templomfestéssel harmonizálhatott.
 
Szabó Lőrinc (aki hét esztendeje a templom orgonistája, a mostani koncertsorozat szervezője) elmondta: az 1761-1766 között épült budakeszi plébániatemplom orgonája a Rieger-műhely 1564. számú opusza. Ez a hangszer kis túlzással sem nevezhető nagynak, mert mindössze 16 regiszteres, de a templom páratlan akusztikája miatt, gyönyörű fényes hangján szépen bezengi az impozáns, hatalmas teret.
2011. április 2-től decemberig minden hónap első szombatján rendezik az orgonahangversenyeket, melyeken kizárólag barokk művek hangzanak majd el. Mint szervezőt, érte néhány kritika, hogy barokk hangversenyeket hirdetnek, dacára a Liszt-évnek. Elmondta: azért döntöttek így, mert ha a sorozat sikeres lesz, akkor jövőre a romantika korának orgonaműveivel folytatnák a sorozatot. Elnézve a koncertajánlókat – idén nagyon sok Liszt-mű felcsendül ország-világszerte –, valóban elkél egy kis változatosság. Fontos körülmény az is, hogy a hangszer pedálzata csak d1-ig terjed. A hangversenyeken Johann Sebastian Bach szinte összes jelentős műve felcsendül, ezek mellett más barokk szerzők művei is elhangzanak. 

Több jeles kortárs orgonaművész karrierje is ezen a hangszeren bontakozott ki. A neves művészek sorában fellép Baróti István, az esztergomi bazilika orgonistája, valamint Enyedi Pál, a Zeneakadémia Egyházzenei Tanszékének vezetője – mindketten ezen az orgonán játszottak először, ill. sokáig rendszeresen gyakoroltak rajta. Megszólaltatja a becses hangszert Bednarik Anasztázia orgonaművész, a zenetudományok doktora is. 

Az első hangverseny április 2-án, szombaton 20 órakor lesz: az ugyancsak Budakesziről származó, és jelenleg orgonatanulmányait Regensburgban folytató Szeles Péter ad koncertet, J. S. Bach és D. Buxtehude műveit adja elő.
 
A Budakeszi Egyházközség nagy szeretettel invitál mindenkit az orgonakoncertekre. A művészek ingyenesen vállalták az előadást, így a közönség is belépti díj nélkül élvezheti a muzsikát.
 
Helyszín: Budakeszi Havasboldogasszony Plébániatemplom (2092 Budakeszi, Fő u. 192.)
 

2011. 04. 02. (szombat) 20 óra

Szeles Péter

2011. 05. 07. (szombat) 20 óra

Bednarik Anasztázia
2011. 06. 04. (szombat) 20 óra

Alföldy - Boruss Csilla

2011. 07. 02. (szombat) 20 óra

Csanádi László

2011. 08. 07. (vasárnap) 20 óra

Bartl Erzsébet

2011. 09. 03. (szombat) 20 óra

Kalocsay Károly

2011. 10. 01. (szombat) 20 óra

Enyedi Pál

2011. 11. 05. (szombat) 19 óra

Pálúr János

2011. 12. 03. (szombat) 19 óra

Almásy László Attila

A koncertek műsorát a naptárban folyamatosan frissítjük.

 
Az orgona diszpozíciója:
 
Pedál: 
Subbass '16
Oktávbass '8
Korál '4
P + I
P + II
I. manuál:
Bourdon '16
Principál '8
Salicionál '8
Födött '8
Oktáv '4
Fuvola '4
Quint 2 '2/3
Mixtúra '2 2/3
I + II
I + II sub.
I + II sup.
I + I sup.
II. manuál:
Hegedű principál '8
Vox coelestis '8
Flute harmonique '8
Dolce '4
Oktáv '2
Tremoló

A cikk a Budakeszi Hírmondó írása és Szabó Lőrinc szervezőtől kapott információk alapján készült.

 

 

Anime, manga, videojátékok, könyvek, japán és holland kultúra. Ha ezek mind érdekelnek, látogass el az oldalamra.    *****    35 éves a világ egyik legnagyszerûbb játéka, a Super Mario Bros. 3! Ennek alkalmából írtam egy retrospektív cikket.    *****    Megújultunk! Új köntösben a Mesetár! Gyere, és nézz be hozzánk!    *****    A legfrissebb információk a frissen megjelent Super Mario Bros. Wonder-rõl, de szinte mindegyik Mario játék jelen van.    *****    A legfrissebb információk a két kiváló japán énekesnõrõl Hayashibara Megumi-ról, Okui Masami-ról és saját projektjeikrõl    *****    Kritika a 13 év után visszatért Nox legújabb albumáról, a Fõnixrõl.    *****    farkasmetal--Lakatos munka- Haidekker kerítés- Haidekker kapu-farkasmetal- Lakatosmunka- Kerítés-Épületlakatos-    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell nézni.Nézz bele Te is ebbe a csodás tükörbe! Szeretettel várlak.    *****    A legfrissebb információk az új Haikyuu!! movie-ról itt olvasható! Anime Odyssey!    *****    Ha neked is bejött az F-Zero 99, de túl sok nehézséget okoz, itt olvashatsz néhány tippet és trükköt, hogy jobban menjen    *****    A manga alapján a Migi to Dali ígérkezik a 2023 õszi szezon legrejtélyesebb animéjének. Érdemes lesz megnézni.    *****    Közel 20 év után visszatért az F-Zero sorozat. És micsoda visszatérés volt! Olvass róla itt.    *****    Mindenkinek kedvezõ árakkal, születési horoszkóp, párkapcsolati elemzés, gyermek és gyermektervezési horoszkóp! Kattints    *****    A Super Mario Bros. Movie az idei év egyik legjövedelmezõbb animációja. De vajon annyira jó is? Olvass róla itt.    *****    A Gran Turismo azon filmadaptációk közé tartozik, amit érdemes megnézni. Olvass róla a Gaming Haven-en!    *****    A most õsszel érkezõ Yuzuki-san Chi no Yon Kyoudai. ígéretes animének tûnik. A négy testvérrõl bemutatót itt olvashatsz.    *****    RITA-ORA.NET / Megnyílt Magyarország egyetlen Rita Ora rajongói oldala! Látogass el hozzánk és olvasd el a friss híreket    *****    Ismerd meg a Bakuten!!-t, olvasd el az 1. rész részletes elemzését! Késõbb további elemzések várhatók. Anime Odyssey!    *****    Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen Álom otthon.    *****    Mivel a Kaze ga Tsuyoku Fuiteiru anime karakterei fiatal felnõttek, ezért a személyiségüket is mélyebben lehet elemezni.