Orgonakoncert naptár (orgonakoncertek, orgonahangverseny országszerte, hírek a magyar orgonaéletről)
Főmenü

Hírek  (archiv)
Koncertbeszámolók, interjúk

 

Hírek
Hírek : Barokk orgonahangversenyek a budakeszi római katolikus templom 100 éves Rieger-orgonáján

Barokk orgonahangversenyek a budakeszi római katolikus templom 100 éves Rieger-orgonáján

  2011.03.18. 16:11

Április 2-től koncertsorozattal ünneplik a Budakeszi Havasboldogasszony Plébániatemplom 16 regiszteres hangszerét, amelyet annak idején koruk legnevesebb orgonaépítői, a Rieger műhely mesterei készítettek 1910-ben.

Az orgona történetéről dr. Enyedi Pál művész urat idézzük: 
A hangszer 1910-ben épült. (Ld. Solymosi Ferenc cikkét a hazai Rieger-orgonákról a Magyar Egyházzene folyóirat VIII. évf. 1. számában.) Első átalakítását az első világháború után szenvedte el, amikor a hadi célra elvitt homlokzati sípokat horganysípokkal pótolták. A következő átépítés, az elektromosítás a Mészáros-Keve-cég munkája. A barokkizálás a kor divatja volt, és az anyagi kényszer miatt legolcsóbb megoldásként a síp-levágást alkalmazták. Mindennek azonban megvannak a technikai korlátai (síp- és szálláda-méretek, a kúpláda hangzási jellemzői).
Az orgona jelenleg elektro-pneumatikus, két szabad kombinációval, hengerrel. 
Az orgonaszekrény mai fehér festése alatt szép pasztellszínek rejlenek (ez jellemző volt Riegerre), ami talán az 1910-es templomfestéssel harmonizálhatott.
 
Szabó Lőrinc (aki hét esztendeje a templom orgonistája, a mostani koncertsorozat szervezője) elmondta: az 1761-1766 között épült budakeszi plébániatemplom orgonája a Rieger-műhely 1564. számú opusza. Ez a hangszer kis túlzással sem nevezhető nagynak, mert mindössze 16 regiszteres, de a templom páratlan akusztikája miatt, gyönyörű fényes hangján szépen bezengi az impozáns, hatalmas teret.
2011. április 2-től decemberig minden hónap első szombatján rendezik az orgonahangversenyeket, melyeken kizárólag barokk művek hangzanak majd el. Mint szervezőt, érte néhány kritika, hogy barokk hangversenyeket hirdetnek, dacára a Liszt-évnek. Elmondta: azért döntöttek így, mert ha a sorozat sikeres lesz, akkor jövőre a romantika korának orgonaműveivel folytatnák a sorozatot. Elnézve a koncertajánlókat – idén nagyon sok Liszt-mű felcsendül ország-világszerte –, valóban elkél egy kis változatosság. Fontos körülmény az is, hogy a hangszer pedálzata csak d1-ig terjed. A hangversenyeken Johann Sebastian Bach szinte összes jelentős műve felcsendül, ezek mellett más barokk szerzők művei is elhangzanak. 

Több jeles kortárs orgonaművész karrierje is ezen a hangszeren bontakozott ki. A neves művészek sorában fellép Baróti István, az esztergomi bazilika orgonistája, valamint Enyedi Pál, a Zeneakadémia Egyházzenei Tanszékének vezetője – mindketten ezen az orgonán játszottak először, ill. sokáig rendszeresen gyakoroltak rajta. Megszólaltatja a becses hangszert Bednarik Anasztázia orgonaművész, a zenetudományok doktora is. 

Az első hangverseny április 2-án, szombaton 20 órakor lesz: az ugyancsak Budakesziről származó, és jelenleg orgonatanulmányait Regensburgban folytató Szeles Péter ad koncertet, J. S. Bach és D. Buxtehude műveit adja elő.
 
A Budakeszi Egyházközség nagy szeretettel invitál mindenkit az orgonakoncertekre. A művészek ingyenesen vállalták az előadást, így a közönség is belépti díj nélkül élvezheti a muzsikát.
 
Helyszín: Budakeszi Havasboldogasszony Plébániatemplom (2092 Budakeszi, Fő u. 192.)
 

2011. 04. 02. (szombat) 20 óra

Szeles Péter

2011. 05. 07. (szombat) 20 óra

Bednarik Anasztázia
2011. 06. 04. (szombat) 20 óra

Alföldy - Boruss Csilla

2011. 07. 02. (szombat) 20 óra

Csanádi László

2011. 08. 07. (vasárnap) 20 óra

Bartl Erzsébet

2011. 09. 03. (szombat) 20 óra

Kalocsay Károly

2011. 10. 01. (szombat) 20 óra

Enyedi Pál

2011. 11. 05. (szombat) 19 óra

Pálúr János

2011. 12. 03. (szombat) 19 óra

Almásy László Attila

A koncertek műsorát a naptárban folyamatosan frissítjük.

 
Az orgona diszpozíciója:
 
Pedál: 
Subbass '16
Oktávbass '8
Korál '4
P + I
P + II
I. manuál:
Bourdon '16
Principál '8
Salicionál '8
Födött '8
Oktáv '4
Fuvola '4
Quint 2 '2/3
Mixtúra '2 2/3
I + II
I + II sub.
I + II sup.
I + I sup.
II. manuál:
Hegedű principál '8
Vox coelestis '8
Flute harmonique '8
Dolce '4
Oktáv '2
Tremoló

A cikk a Budakeszi Hírmondó írása és Szabó Lőrinc szervezőtől kapott információk alapján készült.

 

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.