Orgonakoncert naptár (orgonakoncertek, orgonahangverseny országszerte, hírek a magyar orgonaéletről)
Főmenü

Hírek  (archiv)
Koncertbeszámolók, interjúk

 

Hírek
Hírek : Az új zamárdi orgona mérföldkő a hazai orgonazenei életben

Az új zamárdi orgona mérföldkő a hazai orgonazenei életben

  2010.06.23. 10:12

A zamárdi templomnak volt egy kitűnően működő orgonája, amely 1786-ban készült, de sajnos a II. világháborúban a balatoni harcok során a szovjetek az orgonaszéket elégették, a sípokat pedig „megfújták”.

Az orgona építésének szándékát Kocsi György plébános úr 2006. augusztus 20-án, az új harang felszentelésekor jelentette be. A tervezés 2007 tavaszán kezdődött az orgonakészítő kft-vel.


A tervezés és az orgona megépítése Bertrand Cattiaux világhírű francia orgonaépítő mesterrel együttműködve történt. Az orgona 26.5 millió forintba került, melynek költségeit a plébánia eladott telkei, valamint a zamárdi hívek, és nyaralók nagylelkű adományai fedezték. Az orgona árának kifizetése 2009. június 30-án történt meg.

Az orgona alkatrészeinek elkészítését és felépítését a pécsiek végezték Cattiaux építőmester tervei szerint. Az intonálást is ő maga végezte 2009 augusztusában. A fennmaradó, még beépítendő két nyelvsípsor 2010. júniusáig Pécsett készült, melyet Cattiaux úr intonált. Az orgonában ezenkívül található egy különleges regiszter, az ún. Solocornett, saját (harmadik) manuálklaviatúrán.

Az orgona súlya 2340 kg. A csúszkaládás orgona játék- és regisztertraktúrája tisztán mechanikus rendszerű. A fújtatómotor és a két ékfúvó az orgona mögött, a toronyban foglalnak helyet. Az orgonaszekrény, a játszószekrény, a szélládák és a fasípok tölgyfából készültek. A manuálbillentyűkön csont- és ébenfafeltét található. Az ónsípok 10 és 80 %-os ónötvözetből valók.

Az orgonának 1030 sípja van, amelyből 37 homlokzati síp, 820 belső ónsíp, 63 fasíp és 110 nyelvsíp. A hangolás magassága 415 Hz/18 oC. Az orgona felépítése összesen 6500 munkaórát vett igénybe. A hangszer teljes egészében magyar termék. Az orgona építése a helyszínen 2009. július 16-án kezdődött és augusztus 18-án fejeződött be nagy munkával és odaadással mind a pécsiek, mind a franciák: Bertrand Cattiaux és Laurent Anen részéről. Az orgonaépítők referenciái megtalálhatók a http://www.orguescattiaux.org/index.html és a http://www.orgona.hu honlapokon.

Az orgona megépítéséhez szükség volt még több kiegészítő munkára. A földrengések miatt megrepedt boltozatot vasrúddal kötötték össze a II. világháború előtt. Ez az összekötő rúd nagyon zavarta az orgona látványát, ezért Lógó János professzor úr közbenjárásával Borbás Máté úr, a Pannon Freyssinet Kft. igazgatója egy áthidaló acélsodronyt és egy pászmát ajándékozott a zamárdi templomnak, Woynarovich Tamás mérnök úr, Dr. Drozdy Győző úr és Sovák Zsolt úr pedig a beszereléshez nyújtottak segítséget. Mindnyájuknak köszönjük önzetlen segítségüket. Az orgona építése előtt a kórus burkolatát is ki kellett cserélni, aminek költségét szintén az adományokból fedeztük.

Az orgona szentelését Dr. Takács Nándor ny. székesfehérvári püspök úr végzi 2010. június 27-én. A két nyitó koncertet ugyanezen a napon a Budapesti Zeneakadémia professzorai: Pálúr János, Ruppert István, Fassang László, valamint Kováts Péter orgonaművész adják. Az orgonaszentelésen és a koncerten a francia orgonaépítők, valamint a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra munkatársai is jelen lesznek.

Magyarországon, de Közép-Európában is a zamárdi az első francia barokk orgona. Eddig csak német barokk orgonákat építettek, amelyek francia művek megszólaltatását nem tették lehetővé. Orgonánk alkalmas mind francia, mind német darabok előadására.

„A zamárdi orgona létrejötte Kocsi György plébános atya zeneszeretetének, elhatározásának és az anyagiak előteremtésében folytatott áldozatos munkájának köszönhető. Nem túlzás azt állítani, hogy a zamárdi orgona új korszakot nyit a magyar orgonakultúrában, egyházzenében, a magas fokú oktatásban és koncertéletben.” - mondta Pálúr János professzor úr, a Zeneakadémia tanára.

„Ez az orgona mérföldkő a magyarországi orgonazenei életben. Az új hangszer az ország első olyan orgonája, mely kifejezetten a XVII-XVIII. században keletkezett francia orgonadarabok megszólaltatására alkalmas.”

Forrás: Laudetur.hu

 

Anime, manga, videojátékok, könyvek, japán és holland kultúra. Ha ezek mind érdekelnek, látogass el az oldalamra.    *****    35 éves a világ egyik legnagyszerûbb játéka, a Super Mario Bros. 3! Ennek alkalmából írtam egy retrospektív cikket.    *****    Megújultunk! Új köntösben a Mesetár! Gyere, és nézz be hozzánk!    *****    A legfrissebb információk a frissen megjelent Super Mario Bros. Wonder-rõl, de szinte mindegyik Mario játék jelen van.    *****    A legfrissebb információk a két kiváló japán énekesnõrõl Hayashibara Megumi-ról, Okui Masami-ról és saját projektjeikrõl    *****    Kritika a 13 év után visszatért Nox legújabb albumáról, a Fõnixrõl.    *****    farkasmetal--Lakatos munka- Haidekker kerítés- Haidekker kapu-farkasmetal- Lakatosmunka- Kerítés-Épületlakatos-    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell nézni.Nézz bele Te is ebbe a csodás tükörbe! Szeretettel várlak.    *****    A legfrissebb információk az új Haikyuu!! movie-ról itt olvasható! Anime Odyssey!    *****    Ha neked is bejött az F-Zero 99, de túl sok nehézséget okoz, itt olvashatsz néhány tippet és trükköt, hogy jobban menjen    *****    A manga alapján a Migi to Dali ígérkezik a 2023 õszi szezon legrejtélyesebb animéjének. Érdemes lesz megnézni.    *****    Közel 20 év után visszatért az F-Zero sorozat. És micsoda visszatérés volt! Olvass róla itt.    *****    Mindenkinek kedvezõ árakkal, születési horoszkóp, párkapcsolati elemzés, gyermek és gyermektervezési horoszkóp! Kattints    *****    A Super Mario Bros. Movie az idei év egyik legjövedelmezõbb animációja. De vajon annyira jó is? Olvass róla itt.    *****    A Gran Turismo azon filmadaptációk közé tartozik, amit érdemes megnézni. Olvass róla a Gaming Haven-en!    *****    A most õsszel érkezõ Yuzuki-san Chi no Yon Kyoudai. ígéretes animének tûnik. A négy testvérrõl bemutatót itt olvashatsz.    *****    RITA-ORA.NET / Megnyílt Magyarország egyetlen Rita Ora rajongói oldala! Látogass el hozzánk és olvasd el a friss híreket    *****    Ismerd meg a Bakuten!!-t, olvasd el az 1. rész részletes elemzését! Késõbb további elemzések várhatók. Anime Odyssey!    *****    Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen Álom otthon.    *****    Mivel a Kaze ga Tsuyoku Fuiteiru anime karakterei fiatal felnõttek, ezért a személyiségüket is mélyebben lehet elemezni.